torsjö live vers2

490 000 i sponsring till Hesslecitys sommarprojekt

490 000 i sponsring till Hesslecitys sommarprojekt

Hässleholms kommun sponsrar Hesslecity med 490 000 kronor för sommaraktiviteter med bland annat stadsfest, konserter, utomhusbio, krogrundor, nationaldagsfirande i Hembygdsparken och lovaktiviteter för barn och ungdomar.

Kommunstyrelsens arbetsutskott, det vill säga de tre kommunalråden, beslöt vid onsdagens sammanträde att säga ja till Hesslecitys ansökan om sponsringsbidrag. Bidraget ska tas från kommunstyrelsens konto för oförutsedda utgifter.

ANNONS

Annons om Kristinelunds trädgård
Stadsfesten 2018 hade uppskattningsvis 15 000 besökare. Foto: Hesslecity

Hesslecity har tillsammans med kultur- och fritidsförvaltningen tagit fram konceptet “Sommar Hässleholm 2022”. Det ska också vara en del av projektet HUS, Hässleholms utveckling via samverksansmodell, som har till syfte att utveckla förutsättningarna för Hässleholms centrum som handels- och mötesplats. Där medverkar även organisationen Svenska Stadskärnor. Enligt tjänsteskrivelsen står Hässleholms centrum, liksom många andra svenska städer, inför stora utmaningar på grund av ökad konkurrens från externa handelscentra och e-handel. Utöver det har restriktionerna under pandemin fått stor negativ effekt.

Tanken är nu att sommarsatsningen ska göra Hässleholm till en attraktivare sommarstad.

– Den negativa stämpel som finns om Hässleholm och sommaren, att det inte finns något att göra, ska vi nu tvätta bort och bevisa motsatsen. Även vi är en sommarstad på vårt sätt och det finns en mängd saker att uppleva och göra, skriver Hesslecity i sin presentation.

En projektledare ska anställas av Hesslecity under sommaren, i första hand för arbete fredagar och lördagar. Samverkan ska skapas med fastighetsägare, näringsidkare, föreningar och kommunala förvaltningar. En arbetsgrupp ska också bildas.

Budgeten ligger på 1,27 miljoner kronor. Socialstyrelsen väntas bidra med 200 000 kronor till lovaktiviteter. Hesslecity avsätter 50 000 kronor av egna medel och kommunala förvaltningar ska skjuta till lika mycket. 480 000 kronor behöver dessutom komma in från andra finansiärer, varav Sparbanksstiftelsen har lovat 300 000 kronor.

Kommunalråden var eniga i sitt beslut, liksom i alla andra beslut vid detta sammanträde. Men flera av de planerade aktiviteterna fanns även före pandemin.

Hanna Nilsson (SD). Foto: Urban Önell

– Mycket av det, men nu blir det lite mer utdraget över hela sommaren och lite fler nya grejor, säger kommunalrådet Hanna Nilsson (SD).

Stadsfesten fick 2018 stöd från kommunen med 450 000 kronor och 2019 med 350 000 kronor medan utomhusbion sponsrades av företag, däribland kommunala bolag.

– Nu såg vi att det inte bara skulle bli en fest vid ett tillfälle utan flera, säger kommunalrådet Lena Wallentheim (S).

Lena Wallentheim (S). Foto: Berit Önell
Lars Johnsson (M). Foto: Henrik Andersson

Kommunstyrelsens ordförande Lars Johnsson (M) tycker att det är bra att ta ett samlat grepp över aktiviteterna.

– De sista åren har det inte varit någonting på grund av pandemin. Nu vill vi kicka igång centrum igen, säger han.

Om evenemanget inte genomförs ska bidraget betalas tillbaka.

Berit Önell

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se