torsjö live vers2

Kulturhuset firar 20 efter nästan 22 år

Kulturhuset firar 20 efter nästan 22 år

Bättre sent än aldrig – nu är det snart dags att fira kulturhusets 20- eller kanske 22-årsjubileum.

Kulturhusets 20-årsfirande blev fördröjt på grund av pandemin. Under tiden har programmet växt i omfång. I morgon, torsdag, släpps biljetterna till tre dagars hejdundrande jubileumsfest, plus en smygöppning, i Hässleholm kulturhus med aktiviteter och scenframträdanden för alla åldrar. På affischerna står det “Dags att fira 22-åringen”.

Jubiléet den 12-15 maj är inte bara ett firande av de gångna åren. Det stod klart när planeringsgruppen presenterade programmet vid en pressträff på onsdagsmorgonen.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

– Det har skjutits upp flera gånger och nu är vi äntligen framme. Det är fantastiskt roligt efter de här åren. Men det är lite mer än ett jubileum. Vi återöppnar hela kulturhuset efter två år av pandemi, säger kulturchef Jens Olsson.

I samband med firandet blir han dessutom kulturchef på heltid efter att i två år ha haft kvar tjänsten som slottschef på Hovdala på deltid.

– Det är nu det börjar, säger han.

Han gissar att allmänheten är väldigt sugen på att kulturverksamheten ska komma igång för fullt igen.

– Pandemin har lärt oss hur vi kan ställa om och vad vi kan göra annorlunda, men också hur stort intresset och behovet är. Vi har nog fått lite råg i ryggen. Kultur är kanske viktigare än vi trodde, säger han.

Han vill också se jubileet som en kickoff för framtiden.

– Egentligen ska vi titta 20 år framåt, inte bara vad vi gjort hittills, säger han.

Planeringsgruppen är förväntansfull inför jubileumsfirandet, från vänster Jens Olsson, Markus Jensen, Mia Dimblad, Catharina Hjalmarsson och Camilla Persson Thunberg.

Kulturutvecklare och programansvarig Catharina Hjalmarsson berättar att programmet är brett för att locka så många som möjligt.

– Det blir ett ännu bättre jubileum än det hade blivit 2020. Programmet har växt under den här tiden, säger hon.

En bokmässa med lokala författare har tillkommit och arrangemangen för de yngsta blivit fler.

– Hela huset kommer att sjuda av aktivitet och föreställningar för barn och unga och allt är gratis, säger Camilla Persson Thunberg, kulturutvecklare för barn och unga.

Myra Granberg ger konsert på lördagskvällen. Foto: Amanda Nilsson

Några arrangemang kräver dock betald biljett, främst konserter. I några fall behövs anmälan eftersom det är begränsat antal platser. Det gäller bland annat rundturerna bakom kulisserna på fredag och söndag klockan tio med nyligen pensionerade scenmästaren Tommy Johansson, som jobbat i huset sedan invigningen i december 2000.

I en stor utställning om kulturhuset varvas fakta och historia med anekdoter och kuriosa. Två tidigare medarbetare har producerat utställningen som kommer att visas hela sommaren: scenmästaren Conny Åhs och konstintendenten och konstpedagogen Helena Zeberg.

Smygöppningen sker på torsdagskvällen i stadsbiblioteket med en berättelse i ord och ton om två av Sveriges främsta nationalpoeter, Dan Andersson och Evert Taube.

– Vi ville ha ett eget fokus i biblioteket och det funkar väldigt bra där, säger bibliotekarie Mia Dimblad.

Den lokala bokmässan arangeras i biblioteket på söndagen, i samarbete med bokförlagen Bokpro i Bjärnum och Öraholma bok- och skrivstudio. Ett 20-tal författare är på plats och fyra av dem berättar om sina böcker och sitt skrivande: Göran Holmqvist, Hilda Bjerstedt, Anders Mårtensson och Cia Ingvarsdotter.

Göran Holmqvist, som skrivit en bok om Peps, är en av författarna som medverkar på den lokala bokmässan.

Jubileet invigs i entréhallen på fredagskvällen då Hesslekören sjunger i trappan innan Jens Olsson ställer sig på ett podium och håller invigningstalet.

På fredagskvällen blir det musik och standup med Hässleholmsbandet Carry a stone och Robin Paulsson i röda salongen. Birgitta Lowén är konferencier. På lördagskvällen framträder Myra Granberg. Helge Antoni, den förste som gav en solokonsert på kulturhusets Steinwayflygel vid invigningen återkommer vid jubileets sista konsert på söndagseftermiddagen.

Helge Antoni, som invigde kulturhusets Steinwayflygel ger en ny solokonsert.
Trupp Trunk ger clown- och cirkusföreställningen Sopor.

Under lördagen har barnen många aktiviteter att välja på, inte minst i kreativa verkstäder. Det blir möjlighet att prova på instrument med Kulturskolan som också ger livemusik i entréhallen. Sopor är en clown- och cirkusföreställning med Trupp Trunk för åldrarna 4-9 år, i blå salongen. Knittes sagoteater ger Trollkarlens kappa i bibliotekets barnavdelning för 3-6-åringar.

Lite större barn och ungdomar kan lära sig animering av kortfilmer och delta i skrivarverkstad med författaren Mårten Melin som gett ut över 100 böcker för barn och unga, bland annat trilogin om Monsterskolan. Alla som deltar får en signerad bok. Teknikhäng med tv-spel och programmering, bygga och programmera en robot och vinyltryck på tygkassar är andra aktiviteter.

Markan, fritidsgårdarna och Mötesplats Ljungdala, det vill säga Ung fritid, har aktiviteter i sin husbil på Vattugatan utanför kulturhuset och I foajén “med omnejd”.

Författaren Mårten Melin leder en skrivarverkstad för unga.

– Vi kommer att ha en bra mix av styrt program och drop-in. Det blir bland annat VR, musik, öppen scen och möjlighet att prova på studio. Även vuxna och familjer är välkomna, säger Markus Jensen, verksamhetschef.

Både unga och vuxna får också tillfälle att tycka till om framtidens kulturhus.

– Vi vill att barn och unga ska vara delaktiga och påverka framtidens kulturhus, säger Camilla Persson Thunberg.

Planeringsgruppen utesluter inte att programmet kan utökas ytterligare under de två månader som återstår innan det är dags. I mitten på maj kommer entréhallen också att se annorlunda ut. Ombyggnad och målning är påbörjad. Den lite kalla och ödsliga miljön ska få färg och akustikplattor som dämpar ljudet. Tanken är också att det ska bli mer verksamhet i entréhallen framöver. Under året ska dessutom en ny ägare ge restaurangen nytt liv.

Biljetter till jubileumsarrangemangen kan bokas via kulturhusets hemsida eller i biljettkassan.

Berit Önell

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se