logga-ligg-tjock

Cirka 40 manifesterade i Tyringe

Cirka 40 manifesterade i Tyringe

En manifestationen mot kriget i Ukraina hölls på torget i Tyringe.

Den ukrainska flaggan vajade på söndagseftermiddagen på torget i Tyringe där cirka 40 personer samlats för att demonstrera mot kriget i Ukraina.

“Nej till krig” stod det på plakat på både svenska, ryska och engelska. Initiativtagaren Marika Bernadt, själv ursprungligen från Estland, delade ut små garndekorationer till deltagarna att fästa på jackan. Men hon hade bara gjort 32, så de räckte inte till alla.

– Förra söndagen stod jag alldeles ensam på torget i Hässleholm, berättade hon efter att ha hälsat välkommen.

Hon hade läst om den fängslade ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyjs uppmaning till dagliga protester mot kriget, klockan 19 på vardagar och klockan 14 på helger. Men budskapet hade uppenbarligen inte nått Hässleholm.

”Nej till krig” är budskapet på ryska på Marika Bernadts skylt.
Blått och gult som i både den ukrainska och den svenska flaggan.

I fredags fick hon idén att manifestera i Tyringe. Hon beklagade att det hela inte var så bra förberett eftersom det kom till spontant efter att hon träffat några av de ukrainska krigsflyktingar som kommit till byn.

– Jag har aldrig känt kriget så starkt närvarande som när jag pratade med dem. Vi måste hjälpa dem och stödja dem. Vi kan bli som en bro, en fredsbro, förklarade hon och uttryckte förhoppningen att hela världen ska protestera.

Hon uppmanade alla som kan att hjälpa till på något sätt, med kläder, boende, aktiviteter för barn med mera och lämnade över till Inga-Lill Svensson som inbjöd till kaffe och fortsatt samtal i Missionskyrkan. Hon berättade om det utbyte med en ukrainsk kyrka som frikyrkorna i Tyringe inledde för cirka 30 år sedan. Med på torget var också pastor Peter Shakun och hans hustru Lilja som nu flytt sitt hemland.

– Vi får göra det bästa vi kan av situationen. Jag vet av erfarenhet att när man ger får man så mycket tillbaka, sa Inga-Lill Svensson.

Inga-Lill Svensson berättade om frikyrkornas resor till Ukraina och inbjöd till Missionskyrkan efter demonstrationen.

Missionskyrkan inbjuder till lunch på fredagar de närmaste veckorna, gratis för alla från Ukraina och till en liten avgift för övriga. Den som behöver kan få skänkta kläder och det finns möjlighet för barnen att leka.

Bland deltagarna i manifestationen fanns Lars Blad, advokat och styrelseledamot i den lokala gruppen av Amnesty International, och en ukrainsk familj som för några dagar sedan kom till Sverige med Röke Buss och nu bor hemma hos honom och hustrun Gail.

– Det finns plats, det är ju bara jag och Gail i hela huset nu, förklarade han.

Att Gail nyligen brutit benet och att badrumsrenovering pågår ansåg de inte var något hinder för att Vita, hennes dotter Lira och femårige barnbarnet Jefim från Zaporozhzia i sydöstra Ukraina skulle kunna flytta in. Gästerna talar inte engelska och varken Lars eller Gail talar ryska. Med Google translate och god vilja går det ändå bra.

Lars Blad med sina ukrainska inneboende, mormor Vita, Lira och Jefim.
— Jag hade aldrig trott att jag skulle få uppleva detta, sa Lars Blad, advokat och styrelseledamot i den lokala Amnestygruppen.

Han tycker att det borde manifesteras i Hässleholm också så att det blir mer slagkraft.

– Det är tråkiga tider. Jag hade aldrig trott att jag skulle få uppleva detta, sa Lars Blad.

Vid kaffeborden i Missionskyrkan bestämdes att manifestationerna ska fortsätta varje söndag klockan 14 på torget i Tyringe.

– Eventuellt kommer det senare att bli även i Hässleholm, berättar Marika Bernadt.

Hon tror att protesterna kommer att växa efterhand som de blir mer kända.

– Vi fortsätter, vi vill ha fred i världen, säger hon.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se