Gruppen-3a-328x120

Funktionsnedsatt glömdes i bussen

Funktionsnedsatt glömdes i bussen

En funktionsnedsatt man missade att stiga av bussen på väg hem från daglig verksamhet. Först nästa morgon hittades han av chauffören. Då var han enligt omsorgens lex Sarah-rapport skärrad och frusen, men ändå vid gott mod.

Händelsen inträffade den 15 mars. Omsorgspersonal som kom till mannens lägenhet vid 17-tiden på eftermiddagen trodde först att han gått och handlat när han inte var hemma. Men vid ett nytt besök en timme senare var han fortfarande inte hemma. Klockan 19 brukar han ringa personalen när han tagit sin medicin och när han inte gjorde det gick personalen dit igen. Medicinen stod kvar och det såg inte ut som att mannen hade kommit hem efter arbetet.

Personalen började söka i närområdet och ringde arbetskramrater och anhöriga. Därefter polisanmäldes han som försvunnen. En stor sökinsats med bland annat hundpatruller drogs igång.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

– Polisen tog det på jättestort allvar utifrån att man var rädd att han råkat illa ut, säger omsorgens verksamhetschef Malena Sylvan.

Bussbolaget Röke buss uppgav först när omsorgspersonalen ringde att mannen inte varit med i bussen från arbetet. På morgonen hittade busschauffören honom dock i bussen där han suttit hela natten.

Lars Erlingsson, vd på Röke Buss, säger att chauffören inte följt rutinerna som säger att det alltid ska kontrolleras så att ingen är kvar i bussen.

– Det gäller efter varenda tur. Han är väl medveten om det. Men han blev dålig själv, därav missade han det, säger Lars Erlingsson.

Bussen stod under natten utomhus på bussbolagets gård.

– Det var fyra-fem grader varmt, det var tur i oturen. Men det är inte bra, det får inte hända och ska inte hända. Det var den mänskliga faktorn, säger Lars Erlingsson.

– Det får inte hända och ska inte hända. Det var den mänskliga faktorn, säger Lars Erlingsson, vd på Röke Buss. Foto: Berit Önell

Omsorgen har gjort en lex Sarah-rapport om ett allvarligt missförhållande eller risk för sådant efter händelsen. Utredningen är dock inte klar. Om bedömningen blir att missförhållandet var allvarligt ska verksamhetsutövaren anmäla det till Inspektionen för vård och omsorg.

– Det skulle kunna bli så, men vi vet inte i dagsläget. Vi ska ha en dialog med IVO. Det är ju inte i första hand vi som fallerat, säger Malena Sylvan.

Hon ser i vilket fall händelsen som allvarlig, inte minst eftersom det bara några nätter tidigare var betydligt kallare ute.

Hon berättar att omsorgen haft möte med Röke Buss och fått veta att chauffören missade att följa rutinen på grund av att han själv blev dålig.

– Han ska ändå säkerställa det, säger hon.

Det omsorgen kan göra för att minska risken för liknande händelser är bland annat att se över kraven vid upphandlingar och att erbjuda vårdtagare mer stöd, exempelvis att möta upp vid bussen efter daglig verksamhet och att informera om möjligheten att skaffa gps-larm, något som den enskilde själv i så fall måste besluta om.

– Vi kunde vara mer proaktiva där. Det skulle också kunna vara anhöriga som har inlogg till larmet istället för personalen, säger Malena Sylvan.

Hon betonar att stödet ska skräddarsys efter den enskildes behov och önskemål.

– Om man kan vara självständig ska man få vara det. Den som är orolig och rädd kan bli uppmött vid bussen, det behövs inga fysiska hjälpbehov för att få det stödet, förklarar hon.

Hon säger att mannen som tillbringade natten i bussen inte har önskat något extra stöd efter händelsen och inte heller har bedöms ha fått några men.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se