Gruppen-3a-328x120

Anna Wallentheim och Solkören på första maj-firandet

Anna Wallentheim och Solkören på första maj-firandet

Riksdagsledamoten Anna Wallentheim är huvudtalare vid Socialdemokraternas första maj-firande i år.

Riksdagsledamoten Anna Wallentheim (S) talar och Solkören sjunger vid årets första maj-firande i Hässleholm. Även Stadsmusikkåren medverkar. Firandet inleds klockan 13 på Stortorget och avslutas i Hembygdsparken.

Det har inte gått att genomföra något traditionellt arrangemang på första maj sedan 2019. 2020 blev det inställt på grund av pandemin och i fjol var firandet digitalt. Men nu är ordningen återställd. Tanken är att alla generationer ska kunna vara med, för barnen anordnas bland annat fiskedamm och ansiktsmålning.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Thomas Lindell, arbetarekommunens ordförande i Hässleholm och LO-kollegan Pia Litbo är förväntansfulla inför första maj – och i förlängningen även inför det stundande valet.

S-ordföranden Thomas Lindell och LO-kollegan Pia Litbo är förväntansfulla. Foto: Urban Önell

Solkören, som består av ett gäng glada amatörer med funktionsvariationer, hotades tidigare av nedläggning. Orsaken till det var att kommunen drog in bidragen till studieförbunden, något som Socialdemokraterna var emot. Den gången räddades kören tack vare ett bidrag från Lions på 25 000 kronor.

Kören har legat i träda under pandemin, men gör nu offentlig comeback på första maj.

– Det är roligt att vi också kan få vara med och stötta den, säger Thomas Lindell.

Solkören gör comeback på första maj-firandet.

Solkören leds av Mats Nordgren och Krister Wrambjer. Mats Nordgren bekräftar på telefon att hans sångare är enormt taggade inför sitt framträdande.

– Själv älskar jag att vara med de här människorna, och se den glädje som de har när de får sjunga, säger han.

Utifrån sitt lokala perspektiv känner Thomas Lindell inte igen sig i Radio Kristianstads dagsaktuella nyhet om de politiska partiernas medlemstapp i Skåne. 5 000 medlemmar ska ha lämnat partierna i regionen det senaste året. För Socialdemokraterna handlar det om 38 procent av medlemmarna.

Inte heller lokala problem tynger Thomas Lindell, som varit ordförande sedan 2019. Vid förra valet 2018 gjorde den unge Omar Al-Ganas kometkarriär i partiet, men uteslöts sedan det uppdagats att han skrivit olämpliga kommentarer på sociala medier. Då slogs mer eller mindre också den lokala SSU-verksamheten ut, där Al-Ganas varit ledande. Men inom kort kommer SSU förhoppningsvis att vara igång igen, avslöjar Thomas Lindell. Han ber att få återkomma inom kort med mer information, när han vet säkert om planerna går i lås.

– Det känns bra här lokalt i partiet, säger Thomas Lindell. Vi har ett stabilt medlemstal och har till och med ökat lite.

Båda Thomas Lindell och Pia Litbo är inställda på att det behövs dialog med medborgarna.

– Vi vill öppna upp för att prata med människor, man ska kunna ta direktkontakt med oss, och ställa frågor, säger Pia Litbo. Det är därför vi också kommer att vara tillgängliga genom att stå på torget vissa lördagar.

Urban Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se