Gruppen-3a-328x120

1 maj: V hoppas på nej till Nato

1 maj: V hoppas på nej till Nato

Katarina Olsson, till vänster, och Nellie Krabbe, var två av talarna vid Vänsterpartiets 1 maj-firande i Hembygdsparken i Hässleholm.

Vänsterpartiet säger nej till Nato och vill ha ett förbud emot vinster i välfärden. Det var två huvudbudskap vid partiets 1 maj-firande i Hässleholm.

Ett 50-tal personer slöt upp till förmiddagens firande i Hembygdsparken. Nye partiordföranden i Hässleholm, Åke Petersson hade fått förhinder. Han ersattes i all hast av kassören, Alfred Johansson, som hälsade välkommen.

En av partiets unga medlemmar, Alfred Johansson, 19, hälsade välkommen.

Först ut som talare var Magnus Åkeborn, partiets toppnamn, både inför kommunalvalet och på riksdagslistan.

Magnus Åkeborn, toppkandidat för Vänsterpartiet i Hässleholm, anser inte att Sverige ska gå med i Nato.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

– Kamrater, detta är en dag då jag vill tala om hopp, sa han. Vi behöver hoppas på en mer mänsklig och solidarisk värld, även om problemen är många. Hopp finns, om vi slår våra kloka huvuden ihop.

Magnus Åkeborn uttryckte ett starkt stöd för Ukrainas folk som är i krig med Ryssland.

– Det är svårt att ta in, men vi måste agera humanitärt och solidariskt med de drabbade. Däremot är det inte rationellt att vi ska ge oss in i Nato. Där har vi har Erdogan, och kanske snart även en Trump, efter nästa presidentval i USA.

Vänsterpartiet på riksnivå har tagit ställning för en folkomröstning om Nato.

– I denna fråga måste vi lita på demokratin och svenska folket, sa Magnus Åkeborn.

En förutsättning, för utökad rättvisa i världen är att man ”inte bara tänker på sig själv och skiter i andra.” Svaga grupper måste prioriteras.

– Vänstern kom med förslaget om att ge en miljon pensionärer höjd pension, påtalade Magnus Åkeborn. Det var ett krav för att vi skulle släppa fram den här regeringen.

Partiet vill också ställa sig bakom alla offentligt anställda. Inte minst de som haft det tufft de sista åren.

– Jag tänker på alla personal inom vården som räddade liv och stått för omtanke om medmänniskan under pandemin, sa Magnus Åkeborn. De kämpar vidare, för att ge alla vad de har rätt till – en jämlik och rättvis sjukvård. Vi menar att det måste bli ett stopp för alla marknadsexperiment och vinstuttag från välfärden, något som också dränerar de kommunala skolorna.

Inför valet i höst har Vänsterpartiet i Hässleholm en del nya namn. Vid sidan om 19-årige Alfred Johansson är 25-åriga Nellie Krabbe en ung kandidat till kommunfullmäktige. Hon arbetar till vardags som fältsekreterare i Kristianstads kommun. Hennes tal kretsade till stor del kring skolan, ”Sveriges största arbetsplats”.

– Utbildning är en mänsklig rättighet. Vi ska ha en jämlik skola för alla. Vilka föräldrar man har ska inte ha någon betydelse. Det fria skolvalet påstods kunna minska segregationen, men forskning visar att det är precis tvärtom. Vinstintressen får inte heller gå före i skolan.

Nellie Krabbe påminde om hur John Bauer-koncernens ägare plockade ut hundratals miljoner ur skolbolaget. När företaget fem år senare gick i konkurs drabbades 11 000 elever och över tusen lärare.

Katarina Olsson kandiderar till Region Skåne inför valet. Det är enligt hennes mening hög tid att höja statusen för att jobba inom vården. Hon arbetade tidigare själv med demenssjuka.

Ett 50-tal personer deltog i Vänsterpartiets 1 maj-firande på söndagsförmiddagen.
Vispunkaren Rick Titrö stod för underhållningen.

– Vård, hälsa och omsorg är inte något man ska snåla med. Hur ska vi få fler att jobba med det? Det behöver vara människor med ett stort mått av empati. Därför behöver man höja lönerna och förbättra arbetsmiljön i vården.

De politiska appellerna från partiets lokala förmågor varvades med underhållning av vispunkaren Rick Titrö. Hans låtar präglades av både samhällsengagemang och humor. Han framförde bland annat ”Krogvisa för vit, kränkt man” och ”Alla borde bo i Malmö”.

Den senaste tiden har Vänsterpartiet haft en del framgångar i opinionen. Magnus Åkeborn menade att det ser bättre ut än på länge och Alfred Johansson håller med.

– Vi har stora förhoppningar inför valet.

Urban Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se