torsjö live vers2

1 maj: S lockade fler att marschera

1 maj: S lockade fler att marschera

Fler än vanligt tågade under de röda fanorna genom Hässleholm på 1 maj.

Socialdemokraternas demonstrationståg genom centrala Hässleholm lockade på söndagseftermiddagen över 150 deltagare, vilket var fler än förra valåret 2018. Bland demonstranterna fanns ungdomar som på tisdag kommer att starta en ny lokal SSU-avdelning. Parollerna under marschen handlade bland annat om rättvisa, att stärka Sveriges välfärd och om alla folks frihet. Hässleholms S-riksdagsledamot Anna Wallentheim talade också bland annat om dessa i Hembygdsparken där ytterligare ett hundratal personer anslöt.

Stämningen var uppsluppen på Stortorget före avmarsch. Så var det också två år sedan 1 maj-firandet kunde genomföras i fysisk form. Cirka 300 grillkorvar, som fackförbundet IF Metall bjöd på, gick åt när många samlades i god tid.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

– Mitt spontana intryck är att vi är fler i år än förra gången och det är väldigt roligt. Kanske har man saknat att vara ute så här under pandemin. Det är ju också valrörelse, så vi behöver visa vad vi vill och hålla ihop, sa oppositionsrådet Lena Wallentheim.

Oppositionsrådet Lena Wallentheim var glad över uppslutningen, liksom ordförande Thomas Lindell och riksdagsledamoten Anna Wallentheim som var dagens huvudtalare.

2018 deltog knappt 150 personer i demonstrationståget. Ordförande Thomas Lindell berättade att antalet medlemmar i Hässleholm också ökat stadigt sedan han tillträdde i september. Några exakta siffror kunde vi dock inte få idag.

Bland ungdomarna fanns 18-åriga Tilde Jarl, som är föreslagen till ordförande i SSU, och 16-årige William White, föreslagen till vice ordförande. På tisdag kväll hålls det första årsmötet. Men de berättade att de varit aktiva sedan i början på året.

De tycker att det är roligt att demonstrera.

– Speciellt att se så många i samma anda, sa William White.

– Det är lite tradition och gemenskap. Det finns fler som tycker som jag, man får lite kämpaglöd, sa Tilde Jarl.

”Ge oss unga jobb nu” står det på plakatet som Tilde Jarl, blivande ordförande i SSU, bär. Intill henne står William White, föreslagen till posten som vice ordförande.
”Ett vargfritt Skåne” var kanske en oväntad paroll.

Plakaten hade budskap som stämde med partiets nationella paroller och traditionell s-politik, som fler anställda i äldreomsorgen, bostäder och arbete åt unga med mera. Men här fanns också några mer udda, exempelvis om ett “vargfritt” Skåne.

Framme i Hembygdsparken innehöll programmet bland annat tal, sång av Solkören och servering.

Pia Litbo talade för LO-facken och påminde om parollen “Nu är det tid för rättvisa”. Hon betonade att det är arbetarna som drabbas mest av orättvisor.

– Det är våra kroppar som slits ut och våra pensioner som inte får att leva på, sa hon.

Men hon menade också att alla tjänar på ett rättvisare samhälle.

Lena Wallentheim talade om behovet av trygghet och relaterade till såväl pandemin som kriget i Ukraina och skjutningar och bomber i Hässleholm. Hon betonade att gängkriminaliteten aldrig ska accepteras i Sverige.

– Den ska vi motverka med alla krafter. Det är klart att man kan säga att vi ska bekämpa dem med övervakningskameror. Det kan vara en onsats, men för oss i Socialdemokraterna är trygghet så mycket mer, sa hon.

Hon nämnde att alla behöver arbete, en bra bostad och en trygg förskola och skola.

– Vi måste leva upp till att alla barn ska få bli sitt bästa.

– Trygghet skapar vi tillsammans, sa hon.

De ledde de församlade i den gamla arbetarsången Internationalen, från vänster Joachim Fors, Anna Wallentheim, Lena Wallentheim, Pia Litbo och Thomas Lindell.

Hon lyfte upp parollen “Sverige kan bättre” innan hon lämnade över till dottern Anna Wallentheim som också anknöt till den.

Anna Wallentheim deklarerade att samhället ska ge störst stöd till dem som drabbas hårdast. I nuläget menade hon att många pensionärer är utsatta när priser på el, drivmedel och livsmedel går upp som följd av kriget i Ukraina.

– Alltför många har alldeles för låg pension, inte minst många kvinnor som ofta arbetat hela livet, men inte klarar sig på sin pension. Detta är en skam. De som byggt upp vårt samhälle ska också få en trygg ålderdom, sa hon.

Därför ville hon slå ett slag för det garantitillägg som S föreslagit till pensionärer från augusti.

– Just nu mobiliserar högern mot vårt förslag. De vill göra något annat i framtiden, kanske. Men de berörda förtjänar höjda pensioner, inte senare utan nu. Sverige kan bättre, sa Anna Wallentheim.

Anna Wallentheim lyfte upp S-förslaget om ett garantitillägg för pensionärer.

Hon ville också ta krafttag mot fossila bränslen, stoppa vinster i välfärden samt knäcka kriminaliteten och bryta segregationen.

Hon talade också om situationen i Ukraina.

– Frihet och demokrati är enda vägen till fred, sa hon.

Hon förklarade att det när omvärlden förändras är nödvändigt att fundera på sin roll.

– Vi ska välja den väg som bäst tjänar Sverige och svenska folket, men med respekt för varandra. Även om jag står stadigast på det benet som är alliansfrihet så vet jag att andra lutar åt andra hållet. Vilket vi än landar i ska vi alltid stå upp för internationell solidaritet, nedrustning och fred, sa hon.

Text och foto: Berit Önell

Demonstrationståget ringlade sig genom centrala Hässleholm, från Stortorget till Hembygdsparken.
Joachim Fors såg till att demonstrationståget följde den bestämda rutten. Stadsmusikkåren höll takten i täten.
Budskapen på plakaten var många.
En stor publik slöt upp i den majgröna Hembygdsparken.

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se