torsjö live vers2

Genmäle till Ronny Larsson om naturens kollaps

Genmäle till Ronny Larsson om naturens kollaps

INSÄNDARE. Jag är glad att Herr Ronny Larsson i Kvistalånga är vaken, när han poängterar att det krigas i närområdet, och att han vaknat upp, när han påpekar att det är människan som skövlar vår jord och förstör naturen.

Att han väver ihop dessa två begrepp i ett och samma inlägg är i sig ren magi. Men han väver också in en villfarelse om att vi som ser nyktert på människans härjningar, på något sätt skulle ha missat att det är just vi människor som förstör vår jord och ingen annan. Jag var tvungen att läsa igenom alla mina inlägg i denna fantastiska tidning och konkurrerande blaskor för att se om jag missat att nämna att klimatet och miljön skadas på grund av oss.

Det hade jag inte.

Inte heller rapporten från IPCC har missat detta.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Inga forskare som har vigt sitt liv åt att studera och publicera vetenskapliga papper och rapporter om detta ämne har missat det.

Inte ens våra politiker och partier.

Jo vissa, men jag räknar inte Folkets Väl och Sverigedemokraterna till partier som kan se helheten på detta komplexa problem.

Så var Herr Larsson får sin villfarelse ifrån är en gåta, precis som vanligt.

I IPCC´s rapport kapitel 6 (https://www.ipcc.ch/srccl/chapter/chapter-6/) står det just om dessa problem och hur de kan lösas. Hur bland annat skogsskövling leder till torrare klimat, mindre regn i området, lägre grundvattennivå, värre väder och ökad koldioxidhalt i luften och så vidare. Inga oklarheter där inte.

Herr Larsson hävdar bestämt att våra härjningar leder till en kollaps av vår natur och klimat. Det är helt riktigt. Så vill Herr Larsson diskutera hur vi ska minska ägandet och användandet av diesel- och bensinbilar som spyr ut avgaser som dödar bin och insektslivet så är jag idel öra! Om han vill diskutera hur vi ska minska våra köp av möbler och andra träprodukter, minska köpen av tidningar och andra massaprodukter, minska köpen av elektronik och plastartiklar, köpa mer lokalt odlade livsmedel, undvika att köpa allt på postorder, spara på vattnet, skaffa solceller, cykla eller ta kollektivtrafiken till jobbet, ja minska vår köphysteri helt enkelt. Då kommer jag gärna att lyssna på hans förslag!

Jag tror nog fasen att Miljöpartiet, det enda parti som aktivt driver ovan frågor, skulle vara väldigt intresserat av att höra vad Herr Larsson har att säga.

Så detta med att Herr Larsson i Kvistalånga hävdar att vi som ser nyktert på hur vi människor förstör vår jord inte skulle se helheten; det är nog bara en rest av valborgshelgens utsvävningar som hamnat i tidningen. För hade han bara läst på i bland annat IPCC´s rapport, då hade hans inlägg i så fall enbart handlat om att det krigas i närområdet och inget annat. Och det är vi alla smärtsamt medvetna om.

Ulf Nilsson
Medborgare

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se