logga-ligg-tjock

Ludvig sålde majblommor för över 50 000 kronor

Ludvig sålde majblommor för över 50 000 kronor

Ludvig slog rekord som majblommeförsäljare, för tredje gången. Foto: Berit Önell

Ludvig Ström, 13, i Hässleholm är en av Sveriges främsta majblommeförsäljare. I år slog han rekord för tredje gången i insamlingen som syftar till att motverka barnfattigdom. Han sålde för hela 51 110 kronor, sannolikt topp fem i landet.

– Varje år är det ett litet gäng barn som säljer ofattbart många majblommor, de är en handfull över hela landet, säger Liv Landell Major, kommunikatör på Majblommans Riksförbund.

2019 sålde Ludvig för 12 000 kronor, vilket då troligen var det bästa resultatet i Hässleholm någonsin. 2020 blev det ingen försäljning på grund av pandemin. 2021 såldes de orange-rosa blommorna från 2020, som blivit liggande på lagret, nu i en webbshop. Trots att det var lite svårare att sälja på det sättet slog Ludvig sitt tidigare rekord och sålde för 16 125 kronor. En särskild blomma togs också fram för 2021, en zebratigermönstrad som inte sålts till allmänheten utan bara i begränsad upplaga, mest till samlare.

I år är majblommorna vita. Barnen sålde dem både på traditionellt sätt och i webbutiker. Ludvig hade satt upp målet att nå 20 000 kronor. Det blev mer än dubbelt.

Årets majblommor är vita med gult i mitten. Foto: Majblommans Riksförbund
Liv Landell Major, kommunikatör på Majblommans Riksförbund, är imponerad av supersäljaren Ludvig. Foto: Lisa Barryd

– Vi är jättestolta över honom och kan bekräfta att han sålt fantastiskt. Det blir pengar som faktiskt hjälper barn i Hässleholms kommun, säger Liv Landell Major.

Hon är också stolt över att Ludvig har kunskap om syftet med majblomman.

– Det är inte säkert att barn som säljer några enstaka gånger har koll. Men Ludvig vet och berättar för dem han möter, säger hon.

Hon tycker att Ludvigs insats är särskilt imponerande eftersom han har en funktionsnedsättning, cerebral pares, som gör att han fort blir trött i benen. Den har inte hindrat honom från att gå runt och sälja majblommor.

Försäljarna får tio procent av försäljningssumman i provision. Inklusive dricks tjänade Ludvig i år nästan 9 000 kronor. Men liksom tidigare år planerar han inte att köpa något särskilt.

– Jag ska spara pengarna tills jag blir vuxen. Kanske jag går på bio någon gång, säger han.

Hans bästa tips för att lyckas med försäljningen är att stå utanför affärer, att vara trevlig och att sälja nästan varje dag. Han vill inte avslöja alla hemligheter, men delar med sig av några knep till.

– Det går bäst när det är fint väder och när folk är lediga och har fått lön, säger han.

Ludvig ger några tips om hur man lyckas sälja många majblommor, men han avslöjar inte alla sina hemligheter. Foto: Jeanette Ström

Han tycker också att det är bra att ha någon vuxen med sig som kan hjälpa till om det behövs. Hans mamma Jeanette har varit med i bakgrunden hela tiden. Hon har bland annat fått hjälpa till med sin Swish när tekniken krånglade och kunder inte lyckades använda QR-koden till webbutiken.

Ludvig tycker att det är roligt att sälja majblommor av flera anledningar.

– För att få hjälpa fattiga barn, för att det är roligt att sälja bäst, för att tjäna pengar själv och få åka på en resa om man säljer bra, säger han.

Resan anordnas i juni av den lokala majblommeföreningen i Hässleholm och går till Tropikariet i Helsingborg. Föreningen delar dessutom ut diplom på skolavslutningen till de elever som sålt flest majblommor. Ludvigs skola, Grönängsskolan, är den skola som sålt mest i Hässleholms kommun i år.

Liv Landell Major lovar att Majblommans Riksförbund också ska uppmärksamma Ludvig och de andra som sålt extra många majblommor.

– Vi har planer på en liten present, men vill inte avslöja vad det är i förväg, säger hon.

Samtidigt som hon berömmer de barn som sålt mycket vill hon betona att varje blomma är viktig.

– Vi är jättenoga med att säga att alla barn som säljer drar sitt lilla strå till stacken, säger hon.

Tidigare var det enbart elever i årskurs tre-sex som erbjöds att sälja. Nu har reglerna ändrats så att alla under 18 kan vara med. Ludvig kan därmed fortsätta sälja om han vill, men har inte bestämt sig än.

– Det blir en överraskning, säger han.

De flesta som Ludvig träffat när han sålt majblommor har varit vänliga, men några har inte vetat vad majblommor är och ifrågasatt att det finns fattigdom i Sverige.

– Det hade varit bra med mer information om vad majblomman är, säger han.

Enligt Rädda Barnen har Sverige högst barnfattigdom i Norden och en femtedel av alla barn växer upp i relativ barnfattigdom. Det innebär att familjen har en inkomst på under 60 procent av medianinkomsten i landet.

Majblommans Riksförbund har funnits sedan 1907. De lokala majblommeföreningarna tar emot ansökningar från familjer som behöver hjälp och fördelar pengarna. De flesta ansökningar gäller behov av kläder, skor och avgifter för fritidsaktiviteter.

Organisationen drabbades hårt av pandemin. En del av räddningen blev ett stort bidrag från Ica. Nu fortsätter flera butiker att sälja majblommor, men inte samtidigt som barnen säljer. När barnens försäljning avslutades den 1 maj tog butikerna vid. Under hela maj månad säljs majblommor i många Ica-butiker, Stadium och Kappahl.

Jan Olsson, ordförande i majblommeföreningen i Hässleholm, berättar att cirka 300 barn i kommunen sålt majblommor i år.

– Det är oerhört roligt. Det märks att barn är mer medvetna idag om att de behöver hjälpa andra barn, säger han.

Sju skolor har deltagit: Grönängsskolan, Läredaskolan, Linnéskolan, Ballingslövs skola, Röinge skola, Ljungdalaskolan och Thorén Framtid.

Kassören Katarina Andersson berättar att föreningens konto är tomt efter pandemin, men att försäljningen gått bra i år. Hässleholmseleverna har sålt för totalt 461 420 kronor. Av dessa går 40 procent, nära 200 000 kronor, direkt till fattiga barn, resten till omkostnader, främst för majblommorna.

– Det är jättehärligt att kunna hjälpa, säger Katarina Andersson.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se