torsjö live vers2

Efter sju år: Frilagts granskningar behövs fortfarande

Efter sju år: Frilagts granskningar behövs fortfarande

Berit Önell, ansvarig utgivare för Frilagt

KRÖNIKA. Korruption kan växa ohämmat om det inte finns någon granskande journalistik som avslöjar den. En förebyggande effekt finns också i att makthavare vet att de har ögonen på sig.

Ukraina är ett av världens mest korrupta länder. Men det är inte vad nyhetsrapporteringen därifrån har handlat om den senaste tiden. Det är inte riskfritt att vara granskande journalist i Ukraina. När Kyiv Posts ägare strax före Rysslands invasion vek sig för påtryckningar mot tidningens “alltför kritiska rapportering” ledde det till protester som slutade med att de flesta av journalisterna blev uppsagda. Men en del av dem startade strax därefter en oberoende engelskspråkig nyhetssajt, Kyiv Independent, som nu sprids över hela världen och har tre miljoner läsare i veckan. Den unga chefredaktören Olga Rudenko berättar om detta i en intervju i Dagens Nyheter. Hon säger bland annat att rapporteringen idag mest handlar om kriget, men att så fort det är slut ska granskningen av korruptionen återupptas.

Situationen är givetvis på många sätt tuffare för journalister i Ukraina. Men även i Sverige kan det bli konsekvenser för den som avslöjar korruption.

Idag, den 27 maj, är det sju år sedan Frilagt startade. Orsaken till det är fortfarande viktig att påminna om. Det behövdes en tidning med oberoende och granskande journalistik i Hässleholm.

Chefredaktören och ägarna på den tidning jag tvingats bort ifrån ett halvår tidigare – Norra Skåne – hade vikit sig för politiska påtryckningar från kommunledningen som ville att tidningen skulle bli mindre negativ i sin rapportering och förmedla en positiv bild av Hässleholm. Kommunalråden hade fått nog av avslöjanden. Granskande journalister beskrevs som en destruktiv kraft.

Trots kraftfulla protester från läsare, Journalistförbundet och från nästan samtliga ledande publicister i Sverige samt kritik från Justitiekanslern fick de som de ville. Undertecknad manövrerades ut och nyhetschefen Anders Kauranen hoppade av i protest. Politiker och chefredaktör satt kvar.

De hade nog inte räknat med att en ny tidning skulle starta och fortsätta granskningarna som de ju ville stoppa. Liksom på Kyiv Post i Ukraina fick det motsatt effekt.

ANNONS

Annons om Kristinelunds trädgård

Avgångsvederlaget från Norra Skåne blev Frilagts grundplåt. Men det var framför allt alla läsare som ville bli stödprenumeranter som gjorde det möjligt att både starta och fortsätta. Tack!

Frilagt behövs tyvärr fortfarande. Kanske mer än någonsin. Det är mycket vi inte hinner med på den 1,25 tjänst vi har idag. Därför vill vi satsa och utöka så att vi kan granska ännu mer.

Fortfarande är det många läsare som inte är stödprenumeranter. Tidningen ska inte vara låst utan fri för alla att läsa. Men om du inte redan stöder Frilagt vädjar vi om ditt bidrag, förslagsvis 50 kronor per månad. Förhoppningen är också att vi ska få presstöd i höst. Men om vi får det och hur mycket det i så fall blir vet vi inte ännu. I vilket fall behövs ditt stöd. Det går till oberoende och granskande journalistik i Hässleholm.

Berit Önell

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se