logga-ligg-tjock

Comeback för Vägkyrkan i Farstorp

Comeback för Vägkyrkan i Farstorp

Bertil Thorson, Staffan Örneskans och Staffan Andersson inbjuder tillsammans med församlingen till Vägkyrka i Farstorp. Tavlan i bakgrunden, med den gode herden, hängde ursprungligen i ett missionshus i Tågarp.

Vägkyrkan i Farstorp är tillbaka efter pandemin. Från den 27 juni till 8 juli bjuder Svenska kyrkan på ett späckat program. Sist det begav sig var 2019.

– Vi är glada för att vi kan genomföra det här igen, säger Staffan Andersson, en av kyrkvärdarna.

Det blir comeback även för Doktor Gladers sextett, som medverkar under lördagens konsert.

– Tidigare har vi samlat mellan 650 och 800 besökare till Vägkyrkan, säger Staffan Andersson. Det ska bli spännande att se om vi har kvar publiken. Äldre har varit lite tröga, inte kommit tillbaka riktigt till kulturevenemang efter pandemin, men vi hoppas att det inte ska drabba oss.

Tillsammans med sin kyrkvärdskollega Bertil Thorson och den sedan länge pensionerade – men likväl aktive – prästen Staffan Örneskans har Staffan Andersson lyckats hitta många medverkande. En hel palett av sångare, musiker, konstnärer och konsthantverkare bidrar till det mångsidiga programmet. De flesta är lokalt förankrade och välkända i hembygden, till exempel Bror Lundh, Rune Lindqvist, Sam Larsson, Mats Lunnergård, Dan-Inge Olsson och Paul Skoog. Förnyelse har inte varit planeringens ledstjärna.

– Vi satsar väl på att slita ut en generation i taget, säger Staffan Andersson med glimten i ögat.

Vägkyrkan i Farstorp bjuder på ett digert program.
Gunnel Götesdotters senaste bok kommer att säljas under vägkyrkan. Mitt Paris… eller när när det inte blir som man har tänkt sig… handlar om hennes tid i staden under pandemin. Trots att så mycket stängdes ner visade det sig bli en produktiv tid för den Bjärnumsbaserade konstnären.

Förutom programpunkterna i kyrkan har de drivande bakom Vägkyrkan lyckats rekrytera ett tjugotal ideella som bullar upp med hembakat och sköter serveringen.

Doktor Gladers sextett har legat nere under en tid. En orsak till det är att den före detta distriksläkaren i Tyringe bosatt sig i Stockholm. Men nu kommer de åter att uppträda på plats i Farstorp.

– Ja, vi har redan övat på telefon, säger prästen Staffan Örneskans som spelar klarinett i bandet. Kyrkoherde Mats Svensson från Bjärnum medverkar på bas. Sextetten har lovat ställa upp helt ideellt.

Insamlade medel under Vägkyrkan kommer att gå till arvoden till de medverkande, men hälften är öronmärkta för Ukraina. Intäkterna slussas via Broby och den så kallade Tjernobylkommitéen, där Rolf Tillman är en frontfigur. De har sedan många år en väl upparbetad kontakt med Ukraina.

Samlingarna under Vägkyrkan inleds klockan 14 på vardagar. Enda undantaget är lördagens konsert som drar igång klockan 18.

Text och foto: Urban Önell

– Nu ska vi få kraften från ovan, säger Staffan Andersson. Församlingen har nämligen nyligen investerat ett sexsiffrigt belopp för att installera solfångare på församlingshemmets tak.
Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se