torsjö live vers2

Avrådan från bad i Björkviken

Avrådan från bad i Björkviken

Algblomningen i Finjasjön har nått Björkviken och Hässleholms kommun avråder därför från bad tills vidare. På kommunens hemsida finns också en varning.

Skyltar med avrådan från bad är uppsatta vid Björkviken. Foto: Henrik Svensson

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Sjörrödsviken drabbades av algblomning redan för ett par veckor sedan. Fritidschef Henrik Samevik berättar att blomningen i Björkviken upptäcktes på måndagskvällen då regnet vräkte ner. Skyltar om avrådan från bad kom dock upp först på tisdagen, efter att fritidskontorets personal gjort ytterligare en besiktning.

– Det regnade ju mycket, men fortfarande var det alldeles grönt igår, säger Henrik Samevik på onsdagen.

Han är förvånad över att algblomningen kommer redan nu.

– Spontant, utan att ha något vetenskapligt stöd för det, så känns det lite tidigt. Det har ju varit lite kallt i luften och regn. Men det har varit på gång i sjön ett tag, säger han.

I midsommarhelgen och en vecka framåt väntas varmare väder.

– Jag är lite orolig inför midsommar, att det kan ta i ordentligt med algblomningen, säger Henrik Samevik.

Henrik Samevik, tillförordnad fritidschef.

Han förutsätter att skyltarna med avrådan får sitta kvar vid Björkviken åtminstone över helgen, oavsett om algblomningen mot förmodan skulle minska.

– Sedan får vi se efter helgen. Det är typiskt när folk ska vara lediga över midsommar. Jättetrist, säger han.

Algblomning har än så länge inte rapporterats från andra badplatser i Hässleholms kommun. Henrik Samevik berättar att vattnet i Lursjön såg ovanligt bra ut när dykningar gjordes inför badsäsongen.

– De sa att det aldrig har varit så bra sikt i Lursjön.

Vid Mjölkalångabadet i Finjasjön fanns tendens till algblomning för någon vecka sedan. Men enligt Henrik Samevik är vattnet bra där nu.

I Bjärlången var ett bakterieprov den 7 juni tjänligt med anmärkning på grund av e-coli. Ett omprov togs en vecka senare och då var vattnet tjänligt igen.

– Vi misstänker att det berodde på att det varit en massa gäss på bryggorna, säger Henrik Samevik.

Förra sommaren rådde kraftig algblomning från juni till oktober. Men kommunen avrådde inte från bad förrän i slutet på juli då läget förvärrats ytterligare och mängder av död fisk flutit upp vid stränderna.

Henrik Samevik påminner om att alla som vill bada har ett eget ansvar. Avrådan från bad betyder inte heller förbud.

– Det är alltid på egen risk. Även om det inte finns någon skylt måste man vara lite vaksam, framförallt i Finjasjön, säger han.

Kommunens hemsida säger att bad bör undvikas vid algblomning eftersom algerna eller, cyanobakterierna, kan bilda gift. Särskilt farligt är det för barn och hundar att svälja av vattnet.

Den algblomning som är mest synlig i Finjasjön nu färgar vattenmassan kraftigt grön och är lätt att se. Men enligt boende vid sjön förekommer även i år de små giftiga algkulor som kommunen de senaste åren varnat för. De ser ut som vita eller gröna prickar som flyter runt i vattnet, upp till åtta mm i diameter.

Kommunen rapporterar regelbundet badsjöarnas vattenkvalitet till Havs- och vattenmyndighetens webbsida som du hittar här.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se