torsjö live vers2

Väntar storpublik till Hästveda marknad

Väntar storpublik till Hästveda marknad

Nu är det dags för Hästveda marknad igen efter två års pandemiuppehåll. Marknadsgeneralen Kim Olsen gissar att antalet besökare under onsdagen och torsdagen kommer att bli fler än åren närmast före pandemin. Då kom mellan 50 000 och 70 000 personer. Det som avgör är till stor del vädret, men kanske också just att marknaden är efterlängtad efter uppehållet.

– Nu är folk fria igen och tänker att det är dags att gå på marknad, säger Kim Olsen.

Under tisdagen är det fullt upp för de eldsjälar som förbereder marknaden.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

– Vårt gaturegister kraschade så det blev lite panik, säger Kim Olsen när Frilagt får tag i honom efter att han bett oss återkomma.

Totalt arbetar över 100 personer ideellt med Hästveda marknad, inklusive dem som håller ordning på parkeringarna. Bakom marknaden står tre föreningar: Hästveda OK, Hästveda brottarklubb och Hästveda IF. Kim Olsen är ordförande i marknadsrådet som består till hälften av IF-medlemmar och till hälften av brottare.

Hästveda marknad brukar locka stor publik, men i år tror marknadsgeneral Kim Olsen att många är extra sugna på att gå på marknad efter två års pandemiuppehåll.

De flesta av marknadsarbetarna har varit med förr.

– Men vi är lite ringrostiga nu efter pandemin, säger Kim Olsen.

Dessutom har nya rutiner kommit till sedan sist.

– Bland annat ska soporna hanteras på annat sätt. Det ska vara sopstationer som blir ytterligare en börda, men vi ska ju ta hand om miljön. Vi har 80 tunnor att ställa ut, säger han.

Marknadsarrangörerna har också beslutat begränsa marknadsområdet så att knallarna inte ska vara för utspridda. Därför kommer delar av Östergatan och Östra Tvärgatan inte att användas till marknadsstånd.

Förändringen beror också på att det blivit färre knallar, något som enligt Kim Olsen började märkas redan 2015-2016.

– Det började bli för stora hål mellan knallarna.

Antalet är nu cirka 300, jämfört med 400 för några år sedan.

– Tidigare hade samma försäljare också flera platser på marknaden, men efter kravet på kassaapparat är fler bara på ett ställe, förklarar Kim Olsen.

Men det mesta kommer ändå att vara sig likt med försäljning av marknadsgodis och mer eller mindre användbara prylar, karuseller och den traditionella djurmarknaden klockan sju på torsdagsmorgonen.

– Det är ingen anmälningsplikt, så vi vet inte vilka djur det blir. Men troligen höns, gäss, kalkoner, ankor och kaniner. Vi vet inte om det kommer hästar också, men det räknar vi med. Vi har hittills inte råkat ut för att det inte varit någon häst och hoppas att det inte blir första gången i år, säger Kim Olsen.

Han berättar att det finns ungefär 50 platser för knallar kvar på årets marknad.

– Det gör ingenting, det blir bara lite luftigare. Men imorgon bitti kommer det att dyka upp ett gäng som inte anmält sig och några som vill byta plats.

Hästveda marknad inleds klockan 13 på onsdagen med Hästveda orienteringsklubbs loppmarknad och pågår tills folk går hem, eller längst till klockan ett natten till torsdagen. På torsdagen är tiden 7-17, såvida inte ett störtregn får knallarna att packa ihop lite tidigare.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se