torsjö live vers2

Anders Kompass ger inte upp kampen för mänskliga rättigheter

Anders Kompass ger inte upp kampen för mänskliga rättigheter

Anders Kompass är den svenske diplomaten och människorättskämpen som blev känd i hela världen för sitt civilkurage, när han slog larm om att barn utnyttjades sexuellt av FN-soldater i Centralafrikanska republiken. Den skandalen ledde till att Anders Kompass stängdes av från sin tjänst inom FN, och misstänkliggjordes av sina chefer. Idag är han friad från alla grundlösa anklagelser. En befogad ursäkt från FN-ledningen lyser likafullt med sin frånvaro.

Under onsdagskvällen gästade Anders Kompass Hovdala slott för att berätta om sitt fortsatta arbete för att värna de mänskliga rättigheterna, numera med Sverige som bas.

Anders Kompass tyckte det var spännande att få se Hovdala, som han inte besökt tidigare. Han hade sin italienska hustru Flaminia Minelli med sig, och även hennes bror och brorson.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

I fjol beslutade riksdagen att inrätta Institutet för Mänskliga rättigheter i Lund. Till posten att leda uppbyggnaden av den fristående myndigheten rekryterades Anders Kompass. Han har arbetat i stor sett hela sitt liv med den typen av frågor, bland annat i Latinamerika, på Utrikesdepartementet, och för FN i Geneve. Nu hade han egentligen tänkt bli pensionär och skriva en bok, men så fick han frågan om han inte ville vara med och bygga upp IMR.

– Tjänsten är utlyst. Jag är bara vikarie så länge, säger Anders Kompass blygsamt.

Han konstaterar att det inte ser så bra ut när det gäller mänskliga rättigheter i världen.

– Men varför behöver vi ett institut här i Sverige? säger han retoriskt. Vi är väl världsmästare på mänskliga rättigheter?

FN har trots allt rekommenderat Sverige att följa exemplet att inrätta en myndighet som arbetar med den saken, något som redan är avklarat i mer än 100 av världens länder. Även om den svenska myndigheten är mer självständig än vad som är fallet i en hel del stater.

– Nu kartlägger vi hur människor upplever det, exempelvis i kontakt med myndigheterna, säger Anders Kompass.

På Hovdala möter han en till största delen mogen publik, många medelålders och äldre. Ibland får Anders Kompass också föreläsa för studenter, som går akademiska utbildningar och siktar på toppjobb, i hård konkurrens med varandra.

– Civilkurage är en aktuell fråga när jag möter unga brinnande människor. De undrar: Hur mycket vågar jag säga vad jag tycker, hur mycket måste jag anpassa mig? Det är ju en del av ungdomens charm att våga ifrågasätta. Det får inte bli så att vi tystar unga människor.

Vad säger då du till dem?

– Jag säger att i det långa loppet är det bäst för en själv och bäst för andra att göra det som är rätt, så att man kan titta sig själv i spegeln när man rakar sig på morgonen.

Omkring 200 personer kom till Hovdala för att lyssna till Anders Kompass. På grund av regnrisk hölls föreläsningen inne på logen.

Boken som Anders Kompass tänker skriva handlar om människor han mött. Allt ifrån enkla människor i Latinamerikas byar som vågat utmana de ofta så orättvisa levnadsvillkoren, till den katolske ärkebiskopen Óskar Romero som också stod upp för de fattiga. Anders Kompass träffade honom 1980, bara några veckor innan han mördades under en gudstjänst i San Salvador.

– En del av dessa kämpar får betala med sina egna liv, säger Anders Kompass.

Själv råkade han illa ut när han vände sig till franska myndigheter med en rapport om sexuella övergrepp av franska FN-soldater i Centralafrikanska republiken. Detta trots att han arbetade med mänskliga rättigheter för FN i Geneve. Han kunde inte tro att det skulle leda till att han blev avstängd från sitt arbete, när han snarast agerat föredömligt. Franska myndigheter agerade också blixtsnabbt och poliser skickades ut med uppgift att identifiera och skicka hem förövarna till Frankrike, där eventuella rättsprocesser väntade.

Men hos Anders Kompass överordnade inom FN föll inte hans agerade i god jord. Det ledde till avstängning och flera långdragna utredningar.

– Jag blev chockad, och hade svårt att förstå varför.

Anders Kompass belades med munkavle medan hans chef kritiserade honom offentligt. Att utredningarna visade att han gjort helt rätt innebar att han fick komma tillbaka till sitt arbete, men cheferna bad aldrig om ursäkt och visade fortfarande att de ogillade honom.

– Man blir inte populär när man arbetar med mänskliga rättigheter, säger Anders Kompass.

Anders Kompass straffades för att han stod upp för mänskliga rättigheter, trots att hans jobb var just att göra det.

Märkligt nog fick han stöd från oväntat håll under avstängningen. Han har haft sina duster med makthavare, inte minst i Latinamerika där han arbetat med mänskliga rättigheter, men nu trädde en del av dem upp till hans försvar.

– De undrade varför jag blev straffad, ”vi känner ju honom”.

Hur kunde det bli så att Anders Kompass blev så obekväm för sina chefer?

– Det finns en tystnadskultur inom FN, säger han.

Den kulturen är ett stort problem som måste bekämpas. FN skulle behöva reformeras, menar Anders Kompass. Han är dessvärre osäker på i vilken mån nödvändiga förändringar är möjliga. Det är bekymmersamt inte minst med tanke på att utmaningarna när det gäller mänskliga rättigheter snarare vuxit än minskat de senaste åren.

– Det är en skör tid vi lever i, säger Anders Kompass. Världen präglas av stor osäkerhet och turbulens.

Han nämner pandemin, det säkerhetspolitiska tonläget och skjutvapenvåldet som oroande exempel. Även demagoger som splittrar mänskligheten är ett problem.

– Det finns mycket som vi tagit för givet. Utvecklas en apatins tidsålder när det blir allt mörkare? Pandemin klargjorde att det i alla fall finns ett samhälle bakom oss.

Anders Kompass påminner om att latinets societas, betyder både samhälle, vän och bundsförvant.

– Vi definierar vem som är vår vän och vem som inte är det. Tyvärr firar vi inte mångfalden och pluralismen. Visst behöver vi vår identitet, men den är något som också kan växa. Det är hoppfullt att vi just nu tar emot flyktingar från Ukraina men vi måste kunna ta emot andra nationaliteter också. Med tanke på de globala utmaningarna kan vi inte heller tillåta oss att vara enfrågemänniskor, som exempelvis kämpar för klimatet, men inte mot skillnaderna i livsvillkor mellan män och kvinnor.

Trots svårigheterna genomsyras Anders Kompass föredrag av hopp, men inte så att något framstår som enkelt. Han tror mycket på det lokala engagemanget hos enskilda som går samman för att kämpa för sina rättigheter och en ljusare framtid. Något han själv fått bevittna med egna ögon, inte minst i Latinamerika där han varit verksam i så många år.

– Där kan det här med mänskliga rättigheter bli något mer än tomma ord.

Text och foto: Urban Önell

Fotnot: Artikeln bygger delvis på en förhandsintervju.

Länk till Anders Kompass sommarprogram i Sveriges radio, inspelat 2016. https://sverigesradio.se/avsnitt/747697

Läs mer om Institutet för mänskliga rättigheter här: https://mrinstitutet.se/

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se