torsjö live

Avrådan från bad snabbt tillbaka

Avrådan från bad snabbt tillbaka

Algblomningen färgar åter vattnet vid Björkviken grönt. Foto: Urban Önell

Bara ett par dagar efter att skyltarna med avrådan från bad togs bort är algblomningen tillbaka vid badplatserna, både i Finjasjön och Bjärlången. Ute i sjön har det dock varit kraftig algblomning hela tiden, enligt konsultföretaget Calluna som tar prover i Finjasjön på kommunens uppdrag.

Avrådan från bad har gällt vid Björkviken sedan veckan före midsommar, förutom tisdag-torsdag denna vecka. Personalen från fritidskontoret, som varje dag besiktigar badplatserna, konstaterade i måndags att det inte syntes några alger vid varken Björkviken, Mjölkalånga badplats på västra sidan Finjasjön eller Bjärlången i Bjärnum. På tisdagen såg det lika bra ut och därför togs skyltarna ned.

Men det var tydligen att ropa hej för tidigt. På fredagen var hela Björkviken en grön algsoppa som inte alls inbjöd till bad. Hässleholms kommun gav åter rådet på sin hemsida att undvika bad vid algblomning.

– De senaste dagarnas fina väder med höjda temperaturer har bidragit till att algblomningen nu kommit igång igen, skriver kommunen.

Skylten med avrådan från bad är på plats igen, både vid Björkviken och Bjärlången. Foto: Urban Önell

Framförallt bör barn och hundar inte få i sig av vattnet vid algblomning. Enligt hemsidan kan ytvattnet vid algblomning vara färgat blågrönt eller brunt. Det kan också synas en hinna eller klumpar i vattnet som kan vara kraftigt grumlat av små trådar eller gryn.

Det som inte framkommer är att det sedan ett par år tillbaka också förekommer en annan slags algblomning i Finjasjön. Algerna ser då annorlunda ut, bara som små vita eller ljusgröna kulor, men även dessa kan vara giftiga.

Allmän informaqtion om algblomning sitter alltid uppe vid Björkviken. Foto: Urban Önell

– Om siktdjupet är mindre än en meter är det en varningssignal om att koncentrationen av alger kan vara hög, skriver kommunen.

Frågan är om kommunens olika avdelningar kommunicerar med varandra så att fritidskontoret får information om exempelvis siktdjupet. Calluna skickar normalt bara sina rapporter om Finjasjön till tekniska förvaltningen och miljökontoret, men det är alltså fritidskontoret som ansvarar för badplatserna.

Siktdjupet har varit dåligt och algblomningarna pågående i Finjasjön de senaste veckorna. Förra veckan var siktdjupet ute i sjön 0,7 meter utan kikare och 0,9 med kikare. På torsdagen var det 0,55 meter utan kikare och 0,65 med kikare.

– Det var kraftig blomning med ytansamlingar ute vid provpunkten, skriver Calluna i sin veckorapport till kommunen på fredagen.

Förra veckan rapporterade Calluna att det, “Likt förra veckan”, var kraftig algblomning både ute på sjön och inne i Tormestorps båthamn.

I Sjörrödsviken är algblomningarna som vanligt värst och har pågått hela sommaren, men där gör kommunen inga kontroller.

Berit Önell

Läs mer:

2020-08-07 Varning för giftiga algbollar i Finjasjön

2021-06-18 Fortsatt algblomning och varning för bad

2022-07-26 Klart vatten vid badplatserna – men algerna kvar vid Sjörröd

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se