torsjö live

Fortsatt algblomning och varning för bad

Fortsatt algblomning och varning för bad

Folk badade på fredagen i området mellan Sjörröd och Ormanäs där de giftiga algkulorna fortfarande ses.

Algblomningen i form av små vita eller ljusgröna algkulor som kan vara giftiga fortsätter i Finjasjön, främst mellan Sjörröd och Ormanäs. Kommunen varnar för bad om algerna är synliga. Trots det ses folk bada i området.

– Det är extra viktigt att barn och hundar inte får i sig vattnet, skriver kommunen på sin hemsida.

Fredagen den 11 juni lade Hässleholms kommun ut varningen på sin hemsida. Miljökontoret hade då fått information om begynnande algblomning i Björkviken från Calluna som sköter provtagningarna i Finjasjön. Personal från kultur- och fritidsförvaltningen var också ute och noterade tendenser till algblomning, men ansåg inte att det var aktuellt att avråda från bad.

Algkulorna är små, oftast inte mer än åtta mm i diameter.
Det bubblar upp gas när man trampar på sjöns botten.

Miljöchef Torbjörn Håkansson konstaterar att varmt och vindstilla väder gynnar tillväxt och ansamling av alger. Han berättar att det egentligen var varningen från augusti 2020, då algkulorna dokumenterades, som återanvändes och lades ut på hemsidan.

– När det nu blev så hiskligt varmt plus att vi fick rapport om antydan till algblomning i Björkviken tyckte vi att det var bättre att förekomma och informera allmänheten än att det skulle bli akut, säger han.

Varför informerade ni inte veckan innan då ni fick rapport om algerna?

– Det har jag inget bra svar på. Det ska väl mogna. Nu såg jag också lite grönt i vattensamlingar längs vägen när jag körde bil, så det var väl en kombination av många faktorer, säger han.

Finjasjön namnges inte i kommunens varning, men det beror inte på att det kommit rapporter om liknande algblomningar i andra sjöar.

– Det var en allmän information om att man ska vara uppmärksam, säger Torbjörn Håkansson.

Kommunens varning för bad när det finns tecken på algkulor eller annan algblomning gäller alltså fortfarande och i alla sjöar.

Berit Önell

Läs mer:

2021-05-04 Oväntat sämre siktdjup och nya giftalger i Finjasjön

2021-06-03 Giftiga algbollar kan vara tillbaka i Finjasjön

2021-06-11 Varning för algkulor och anmälan om driftstörning

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se