torsjö live vers2

Nytt liv för Tyringedagarna

Nytt liv för Tyringedagarna

Säle Svensson ser fram emot att möta Tyringeborna kommande helg och tacka för allt stöd han fått under pandemin. Foto: Urban Önell

Tyringedagarna återuppstår nu på fredag och lördag den 5-6 augusti. Det blir folkfest tack vare ett samarbete mellan Partyfabriken och Hassans tivoli.

– Vi måste få tillbaka sammanhållningen i byn, säger initiativtagaren Kjell-Arne ”Säle” Svensson från Partyfabriken. Det måste hända något positivt, det har känts som att Tyringekänslan varit  borta.

Samtidigt vill Säle ordna Tyringedagarna som ett tack för stödet han personligen och Partyfabriken fått av allmänheten under pandemin. Hans livsverk var en hårsmån från att gå under.

Det är med ett soligt leende som Säle möter Frilagts reporter. Han ser personligen fram emot alla möten med människor. Ett trettiotal personer arbetar för att få allt att fungera under helgens festligheter.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

– Det ska bli kul att få prata med alla gamla kompisar och Tyringeprofiler, säger han. Att tjäna några pengar på det här är inte något vi räknar med.

Det är här, bakom brandstationen på Industrigatan som festligheterna äger rum. Foto: Urban Önell
Hassans tivoli förbereder sig inför helgen. Foto: Urban Önell

Glädjespridaren Säle har hittat tillbaka till sitt gamla jag. Annat var det då pandemin slog till och alla evenemang som var inplanerade ställdes in, mer eller mindre över en natt. Han tvingades säga upp alla anställda och rikta in sig på att få företaget att undkomma konkurs. Företaget hade ett lager med lösöre som kunde avyttras och några bilar som kunde säljas. Det gick så långt att Säle helt tappade lusten att leva. Papperen med konkursansökan låg färdiga för att lämna in till tingsrätten.

– Jag var så långt ner i botten som man kan komma, säger Säle. Jag själv ville bara lägga ner.

Då vände det, för personer i hans omgivning ville annat. En privatperson ordnade en insamling och den drog in 60 000 kronor, så pass att företaget kunde överleva. Idag har Säle fullt upp igen och är i princip helt fullbokad med nya evenemang.

– Det fanns ett uppdämt behov efter pandemin, säger han.

Säle har därför kunnat anställa ny personal. Tidigare anställda har, av förståeliga skäl, i regel gått vidare i livet.

Under Tyringedagarna bjuds på mat, dryck och underhållning för alla, från de allra minsta till pensionärerna.

Säle Svensson och Partyfabriken fick 2017 stort gensvar för sitt initiativ att återuppliva Tyringedagarna som annars hade pausats, här på scenen vid lördagskvällens final. Nu fem år senare är det dags igen. Foto: Urban Önell
Krister Wrambjer på scen under Tyringedagarna 2017. Foto: Urban Önell

På fredag drar programmet igång bakom brandstationen på Industrigatan. Fem år har gått sedan sist, då var det Åparken som gällde. Det är fritt inträde. Från och med klockan 12 kan man äta dagens rätt på festivalområdet. Klockan 13 inbjuds seniorerna att äta middag till ett facilt pris. Krister Wrambjer underhåller.

Vid 18-tiden kan man fortfarande köpa mat, under vinjetten After Work, och då står Partyfabriken för sång och musik. Klockan 21 blir det Open air disco med Kapten Timo Diablo, varvat med Partyfabrikens egna artister.

På lördag klockan 11 fortsätter programmet. Då har Tyringes föreningar en möjlighet att visa upp sig. Eftersom det är valår har fem politiska partier visat intresse för att vara på plats och möta allmänheten.

Tommy Ekman, känd från bland annat Melodifestivalen 1986, avslutar Tyringedagarna tillsammans med sin vän Säle Svensson.

På eftermiddagen klockan 13-15 bjuder Hassans tivoli alla barn på en gratis åktur per barn. På plats är samtidigt Partyfabrikens egen snögubbe, Snöis, som trotsar sommarvärmen. Snöis och hans vänner underhålla och dansar med barnen. Möjlighet finns för den som vill att också få en kram av någon av figurerna.

Klockan 18 blir det show med Partyfabriken och kanske även en smula nostalgi. Tommy Ekman, känd som parhäst till Christer Sandelin i Freestyle och Style ska nämligen också uppträda. Inte minst minns många i svenska folket Styles låt Dover Calais, som de framförde i melodifestivalen 1986.

Säle har samarbetat med Tommy tidigare i betydligt större sammanhang. Nu tyckte Tommy att det skulle vara kul att få gästa och samarbeta med Säle även i hans hembygd i Tyringe.

Urban Önell

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se