torsjö live vers2

Nytt larm: Bakteriehalten ökar igen i Finjasjön

Nytt larm: Bakteriehalten ökar igen i Finjasjön

Bajsbakterierna ökar på nytt vid både Björkviken och Mjölkalånga badplats i Finjasjön. Vattnet är nu tjänligt med anmärkning, enligt det larm som kommunen fick från laboratoriet på torsdagen. Det innebär ingen avrådan från bad, men nu ska ytterligare prover tas. Avrådan från bad gäller oavsett på grund av den kraftiga algblomningen.

För två veckor sedan uppmättes skyhöga halter av bakterien intestinala enterokocker. Någon förklaring till bakterieexplosionen har inte hittats, men någon utredning har inte heller gjorts. Omprovet visade tjänlig nivå.

Nu konstaterar Bengt Andreasson, arbetsledare på fritidskontoret, att de extra prover som togs för säkerhets skull på tisdagen visar att bakterierna är tillbaka på båda badplatserna.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

– Tyvärr kom det ett nytt larm, säger han.

Ett larm är ett förhandsbesked som inte är helt säkerställt.

– Men det brukar inte slå mycket, säger Bengt Andreasson.

Skylten med avrådan från bad på grund av algblomning sitter kvar, både vid Björkviken och Mjölkalånga badplats. Men de på nytt förhöjda bakteriehalterna gör inte vattnet otjänligt utan enbart tjänligt med anmärkning och därför kommer ingen särskild skylt om det upp. Foto: Urban Önell

Halterna är nu preliminärt 197 MPN per 100 ml vid Björkviken och 141 vid Mjölkalånga. Tidigare uppmättes hela 2 420 på båda ställena, då i enheten cfu per 100 ml som ska vara mer exakt. Gränsen för otjänligt badvatten på grund av intestinala enterokocker går vid 300 cfu.

Bengt Andreasson berättar att han skickat över provsvaren till sina chefer och att även miljökontoret får larmet direkt från laboratoriet. Även om vattnet nu inte är otjänligt är det givetvis oroväckande att bakteriehalten åter ökar.

– Det är en hint om att det är något vajsing, säger Bengt Andreasson.

Han säger att fritidskontoret som verksamhetsutövare ska vara vaksam på utvecklingen. Ett nytt omprov ska tas på tisdag.

– Vi ska ta en diskussion om hur vi ska gå åt det.

Berit Önell

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se