torsjö live vers2

Generalplanen från S får inte ner elpriset

Generalplanen från S får inte ner elpriset

INSÄNDARE. Socialdemokraterna lanserade i ett inlägg på Frilagt den 1 september ”En generalplan för billigare el i hela Sverige” med 10 förslag. Bl a återbetalning med 60 miljarder från de extrema eltullar som Svenska kraftnät tagit ut mellan våra 4 elområden. (Fast S verkar redan ha höjt sitt egna förslag till 90 miljarder!)

Utmärkta förslag allihopa. Men, man missar den akuta målsättningen – att få ner elpriset i elområde 4!

Det höga skånska elpriset beror på att EU har ett prissättningssystem som tillåter en elproducent, t ex Vattenfall, att debitera elkundernas hela elförbrukning utifrån det högsta marginalpriset som de kan få ut. Kan elproducenten exportera el via någon av de elkablar som går från elområde 4 till Danmark, Tyskland, Polen eller Litauen för säg 5 kr/kWh så kan elproducenten också debitera Skånes elkunder med nästan 5 kr/kWh. Även trots att det genomsnittliga svenska produktionspriset är så lågt som 34 öre/kWh.

Eftersom vi har ett elöverskott, även när Ringhals 4 är stängt, mer eller mindre dygnet runt och veckans alla dagar i elområde 4 så kan elproducenterna också fortsätta få ut dessa höga exportpriser. Att vi har elöverskott med export ut från elområde 4 kan lätt kontrolleras på: Kontrollrummet | Svenska kraftnät (svk.se)

Så när många av våra politiker och medier påstår att Skånes höga elpriser beror på effektbrist så talar de helt enkelt inte sant. De ljuger dubbelt! Både om effektbristen och om orsakssammanhanget.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Och tyvärr ändrar socialdemokraternas generalplan inte på detta.

Skall det svenska elpriset i elområde 4 kunna sänkas så måste exportpriset ut från elområde 4 först på något sätt gå ner. Och detta kräver i sin tur att övriga EU måste kunna producera mer och billigare el. Och det kommer övriga EU knappast kunna klara av i närtid utan rysk gas – tyvärr.

Den enda återstående möjligheten för elområde 4 att få ett elpris som motsvarar vad det kostar att producera el i Sverige är att EU´s regelverk justeras. Och det kan göras i morgon med ett pennstreck om bara viljan finns. För det är som sagt ingen brist i Sverige på vare sig eleffekt eller elenergi. Och det svenska elproduktionspriset är lågt.

Lars-Göran Johansson

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se