logga-ligg-tjock

Krig, energi och kris

Krig, energi och kris

INSÄNDARE. Energi och elprisdebatten äter allt syre. Den dränerar valdebatten. Det är orimligt att påstå att en sak allena gör att vi sitter i dagens situation, oavsett vilket parti man tillhör. Snarare är det många olika beslut som har tagits under flertalet decennier, vika alla i olika grad har del i rådande läge. Men med tanke på att nästan alla de europeiska ländernas elpris har skenat, där för övrigt Sverige inte är värst drabbat, är det inte svårt att räkna ut att Putins ohyggliga krig mot Ukraina är den utlösande faktorn. Putin som för övrigt trissar upp priset på el genom att stänga exporten av gas.

Alla partier och båda de politiska blocken jobbar dag som natt med att hitta kompensationsmodeller. Debatten i EU om att ta bort de orättvisa zonerna i Sverige är redan påbörjad. Priset på el, som sätts på en gemensam europeisk auktion, är olyckligtvis sammankopplad med gas vid prissättningen. Arbetet med att sära på gas och el vid prissättning är också i gång. Löser detta sig är mycket vunnet.

Krispaket

Att vi kommer få kompensation och stöd råder det inga tvivel om, hur mycket och på vilket sätt är däremot under utredning. Det kommer se olika ut beroende på vilka som vinner valet men staten kommer att stötta.

Ulf Kristersson sa själv i en TV-debatt att vi ska bedöma partier på vad de gör inte vad de säger, men då gör vi så! Vi har haft två stora kriser i relativ närtid. En finanskris runt 2008 och coronakrisen som lamslog världen runt 2020. När finanskrisen slog till satt högersidan med Moderaterna i spetsen vid makten, när corona rullade i gång satt vänstersidan med Socialdemokraterna i spetsen vid makten. Hur löstes då dessa kriser?

Kostnaderna som finanskrisen medförde löstes genom att arbetslösa fick lägre ersättningar från arbetslöshetsförsäkringen och sjuka fick lägre sjukersättning. Kostnaden för att vara med i en arbetslöshetsförsäkring chockhöjdes, i vissa fall med hundratals procent. Man införde en stupstock i sjukförsäkringen, den innebar att man kunde bara vara sjuk ett visst antal dagar sen trillade man ur sjukförsäkringssystemet (oavsett sjukdom). Men tro inte att det stoppade från att genomföra skattesänkningar. Jobbskatteavdrag skulle genomföras, som utlovat, trots att alla med godkända matematikkunskaper kunde räkna ut att de största skattelättnaderna tillföll framförallt de redan rika. En annan konsekvens av jobbskatteavdragen var att sjuka, arbetslösa och pensionärer betalade en högre skatt än de som arbetade. Min konsekvensanalys blir således att de som drabbades värst av kostnaderna under finanskrisen var framförallt de som redan hade det sämst.

Kostnaderna och problematiken under coronakrisen avhjälptes med höjda ersättningsnivåer vid arbetslöshet, med lättnader på kraven för att kunna ta del av arbetslöshetsförsäkringen, med stora insatser där företag fick mindre kostnader genom att staten ersatte för löner till arbetstagare som permitterades. Många företag fick stöd just för att man vet att när det vänder så finns företagen, arbetstillfälle och arbetstagare kvar och företagen har överlevt. Jag har ingen siffra på hur många som fick behålla både lön och sitt jobb till följd av denna satsning men jag tror att nästan alla känner minst några som fick denna hjälp av staten. Det visade sig också att insatsen gav Sverige ett stort försprång när industrierna och länderna började återhämta sig igen. Min konsekvensanalys blir således att genom att avstå till exempel skattelättnader och andra satsningar samt att bära kostnader för företag och arbetslösa så stod vi rustade för uppstart, många hade ett jobb att gå till när samhället började röra på sig igen och de som ändå blev arbetslösa hade bättre ersättningar.

Framtiden

Det spås att vi går in i en lågkonjunktur nu. Moderaterna är inte hemliga med sina budskap. De vill återinföra lägre ersättningar vid arbetslöshet, de vill återinföra lägre ersättningar vid sjukdomsfall, de vill återinföra stupstocken vid sjukdom, de vill införa fler skatteavdrag som ger rika mer samtidigt som pensionärer, sjuka och arbetslösa återigen blir de som betalar högre skattesats än de som arbetar.

Med en lågkonjunktur i antågande så hoppas jag innerligt att vi har en regering som ser till att stötta företagen, att vi har en regering som ser till att stötta arbetstagarna, att vi har en regering som ser till att de som blir sjuka och arbetslösa (vilket kan bli en del vid en lågkonjunktur som lär vara kvar lika länge som kriget i Ukraina) inte behöver sälja hus och hem för överlevnad.

Som Magdalena Andersson sagt i debatterna: Vi stöttade företag och arbetare under coronakrisen, vi stöttade hushållen under vintern 2021 med elkostnaderna, vi kommer att stötta familjerna och företagen även vid denna kris.

Glöm inte att rösta.

Thomas Lindell
Ordförande Socialdemokraterna
Hässleholms kommun

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se