logga-ligg-tjock

Köerna försenade rösträkningen i Hässleholm

Köerna försenade rösträkningen i Hässleholm

De långa köerna utanför vallokalerna gjorde att rösträkningen i Hässleholms kommun blev klar cirka två timmar senare än vid förra valet. Valnämndens ordförande Christer Caesar (KD) konstaterar att ingen var beredd på att röstningen skulle ta så mycket längre tid med de nya reglerna där bara en person i taget får hämta valsedlar bakom en skärm. Nu anser han att organisationen måste göras om totalt.

Under onsdagen räknas sena förtidsröster och utlandsröster, något som kan påverka valutgången inte minst på riksplanet där ett fåtal röster skiljer blocken åt.

Chriser Caesar berättar att flera av vallokalerna i kommunen fortfarande hade köer när det var dags att stänga klockan åtta på söndagskvällen. Enligt reglerna ska då alla som står i kön få rösta, men inga nya får komma till. Längst försening blev det i ett av distrikten i Vinslöv.

– Det tog en och en halv timme till. Därmed kunde de inte komma igång och räkna förtidsrösterna förrän klockan 21.30 och sedan alla de andra på grund av ångerrätten, säger Christer Caesar.

Valnämndens ordförande Christer Caesar (KD) konstaterar att rösträkningen blev rejält försenad. Foto: Berit Önell

Han vill att ångerrätten ska tas bort eftersom den försenar räkningen. Väljare som förtidsröstat kan idag rösta på nytt på valdagen och därmed makulera den tidigare rösten.

– Ångerrätten ställer till det mycket. Jag jobbar för att få bort den. Det krävs en lagändring och det har jag föreslagit Valmyndigheten, säger Christer Caesar.

Han har nu skickat in ett skriftligt förslag till myndigheten om en lagändring.

Efter räkningen ute i valdistrikten lämnades alla valsedlar till stadshuset där funktionärerna tog emot dem och kontrollerade att de var rätt inslagna. När det var klart var klockan två på natten.

På måndagen transporterades rösterna från Hässleholm till länsstyrelsen i Malmö. Under onsdagen är det dags för ett dussintal personer att sätta sig och räkna igen, denna gång i stadshuet.

– Målsättningen är att vi ska bli färdiga under onsdagen, men vi har även torsdagen på oss, säger Christer Caesar.

Under onsdagen räknas sena förtidsröster och utlandsröster i stadshuset. Foto: Berit Önell

Hade ni kunnat förebygga köbildningen?

– Ja, det hade vi kanske kunnat. Men det insåg vi inte och Valmyndigheten insåg det inte. Det har ju varit exakt likadant i hela landet. Nu efteråt ser jag att vi måste göra om det här totalt. Hur vet jag inte, men vi har två år på oss till nästa val (till EU-parlamentet), säger Christer Caesar.

Han tänker dels att det måste ordnas fler sätt att hämta valsedlar och dels att det kan behövas fler ställ för valsedlar i vallokalerna så att flera personer kan ta valsedlar i enskildhet samtidigt.

– Till en viss gräns kan vi ha fler ställ, annars kan det behövas lokaler stora som idrottshallar. Vi får titta på det, säger han.

Fler ställ för valsedlar kan behövas, men det kan kräva större lokaler. Foto: Urban Önell

Än så länge har det inte varit så mycket diskussion bland valarbetarna om åtgärder. Problemet uppmärksammades för sent.

– Det var i sista minuten. Vi såg det när det började bli köer på förtidsröstningen. Men nu vet vi och får börja dra lärdomar av detta. Det var ju inte vettigt, säger Christer Caesar.

Han har inte fått några rapporter om att folk har tröttnat och avstått från att rösta på grund av köerna.

– Den risken finns ju. Man uppmanade alla valdistrikt att ha en person som gick ut och pratade med folk i kön för att förklara varför det blev så här och försöka hålla dem vid gott mod. De rapporterade bara glada miner. Men jag vet någon som tyckte att det var för lång kö till vallokalen och gick till förtidsröstningen i stadshuset istället. Vi har lite att göra, säger han.

Inga andra incidenter har rapporterats in till valnämnden. Genom den nya ordningen försvann problemen från tidigare val med att valsedlar på flera ställen försvann eller vändes på fel håll.

– Efter varje röstande ska valsedlarna kontrolleras, förklarar Christer Caesar.

Indelningen av valdistrikten ändrades inför årets val för att det hade blivit för många röstande i vissa distrikt, bland annat på grund av inflyttning till nya bostäder. Två nya distrikt tillkom, Bokalyckan och Haga. Dessutom har gränserna förändrats något i flera distrikt. Enligt lag ska det vara mellan 1 000 och 2 000 röstberättigade i varje distrikt. I Hässleholms kommun är målsättningen att det ska vara 1 000- 1 500.

Berit Önell

Läs mer:

2022-09-11 Lång kö till vallokalen

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se