Gruppen-3a-328x120

Hässleholmare häktade för försök till grovt vapenbrott

Hässleholmare häktade för försök till grovt vapenbrott

Två personer från Hässleholm och en tidigare hässleholmare har häktats av Lunds tingsrätt för försök till grovt vapenbrott. En av dem har familjeanknytning och har tidigare varit skriven i den lägenhet på Viaduktgatan som utsatts för beskjutning två gånger under den pågående gängkonflikten.

De tre greps på fredagseftermiddagen utomhus på en adress utanför Tjörnarp där brottet ska ha ägt rum. De anhölls under kvällen. På måndagen häktades en man i 20-årsåldern och en kvinna i 30-årsåldern av Lunds tingsrätt. Den tredje misstänkte, en man i 25-årsåldern, har enligt tingsrättens identitetsuppgifter adress på Viaduktgatan i Hässleholm. Men enligt Skatteverket är han skriven i Kristianstadstrakten och tidigare bosatt i Hässleholm, bland annat på Viaduktgatan. Han häktades på tisdagen.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Han har liksom de övriga dömts för narkotikabrott. Han har även dömts för anstiftan av penningtvättsbrott, brott mot knivförbudet, grov stöld med mera. Han släpptes efter ett kortare fängelsestraff den 14 april, en vecka efter skotten mot Hässleholmslägenhetens fönster.

De senaste månadernas gängkonflikter i Hässleholm har till stor del pågått kring Viaduktgatan och Götagatan. Foto: Jonathan Önell

Den yngre mannen har, förutom för flera fall av ringa narkotikabrott, bland annat dömts för misshandel, försök till utpressning och brott mot knivförbudet.

Åklagaren Sara Salomonsson vid Södra Skånes åklagarkammare, som leder förundersökningen, kan inte berätta vad försöket till grovt vapenbrott i Tjörnarp innebär.

– Jag kan tyvärr inte uttala mig om vad det är, säger hon.

I andra fall har personer dömts för försök till grovt vapenbrott efter att ha kommit till en plats för att hämta ett eller flera illegala vapen. Brottet kan vara grovt om det bedöms att det var vapen som skulle användas i kriminella sammanhang.

Åtal ska enligt häktningsbeslutet vara väckt senast den 26 september. Men Sara Salomonsson säger redan nu att förlängd tid kommer att behövas.

– Med de utredningsåtgärder vi har kommer vi inte att hinna med till dess, säger hon.

Det handlar bland annat om tekniska analyser.

– Eftersom det gäller vapenbrott finns det vapen som ska undersökas. Även andra analyser ska göras, bland annat av kläder som hittats på brottsplatsen. Det ska hållas förhör och de misstänkta ska höras mot varandras uppgifter, vi ska titta närmare på deras mobiltelefoner med mera, säger Sara Salomonsson.

De tre häktades på grund av risken att de annars kan undanröja bevis eller på annat sätt försvåra utredningen. Åklagaren fick tillstånd att ålägga dem restriktioner i kontakterna med omvärlden.

Frilagt har i flera dagar förgäves sökt polisens utredare.

Berit Önell

Läs mer:

2022-08-18 Polisen: ”De ger sig inte förrän någon dött”

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se