logga-ligg-tjock

Goda råd som är för dyra

Goda råd som är för dyra

Författaren och kulturjournalisten Gay Glans är bördig från Tyringe.

KRÖNIKA. ”Fixa en buffert på 50 000 kronor”. Tack för rådet Björn Sjöström vd för Varbergs Energi. I hårda tider är goda råd dyra sägs det. Och visst känner jag av att tiderna är tuffa och att de riskerar att bli värre, så jag skall överväga dina råd. Om jag ger fasiken i hyran och äter potatis, (föredrar potatis före pasta) alla månadens dagar så fixar jag nog vinterns elräkningar.

Men nej, så illa är det inte för mig, jag är privilegierad. Dels för att jag har en fru som fortfarande arbetar och att vi har haft möjlighet att spara till pensionen. Så vi klarar oss om än vi inte hade tänkt att pensionspengarna skall gå till vinterns elräkningar.

Min svärmor då, 89 år fyllda, fattigpensionär, hur skall det går för henne? Hon har ingen buffert på 50 000 kr. Hitintills har hon mest varit orolig för att inte få ihop till sina, som hon uttrycker det, kistpengar. Som ung flyttade hon till Sverige från Finland några år efter krigsslutet. De år hon inte arbetade som städerska arbetade hon på sjön som kocka och på Volvos löpande band i Göteborg. Om hon struntar i hyran och maten klarar hon en elkostnad på 12000 kr i månaden. Men inte mer.

Men det fungerar givetvis inte, hon kan inte vara utan mat och sluta betala hyran, hon har dessutom behov av mediciner. Det förstår nog också vdn för Varbergs energi. Eftersom min svärmor inte får ihop till bufferten på 50 000 kr har han ett annat råd att ge henne: kontakta banken och ansök om ett lån.

Min svärmor kontakta banken? Hon som inte kan orientera sig i IT-samhället. Jag kan föreställa mig samtalet mellan henne och banktjänstemannen: Jo ser du, som fattigpensionär klarar jag inte elräkningarna och jag har inga 50 000 kr som man ju skall ha. Så jag undrar om jag kan låna 50 tusen, helst 100 för man vet ju aldrig när det här eländet tar slut.

Glöm det – svärmor har inte en chans.

Nej, Björn Sjöström, dina råd framstår som en spottloska i ansiktet på fina svärmor. Detta enligt henne själv och jag är beredd att hålla med henne.

Gay Glans

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se