logga-ligg-tjock

Recomas återvunna byggskivor vann miljöpriset

Recomas återvunna byggskivor vann miljöpriset

Avfall blir byggskivor som sedan kan återvinnas om och om igen. Den affärsidén ger Hässleholmsföretaget Recoma AB kommunens miljöpris i år.

– Kul! Vi visste inte ens att vi var nominerade när vi fick veta att vi ska få priset, säger Tobias Stihl som varit med och startat företaget tillsammans med Henrik Lennartsson, Fredrik Rosenberg och initiativtagaren Max Rosenberg.

Max Rosenberg ville bidra till att minska koldioxidutsläppen och fick inblick i hur byggskivor kan tillverkas av avfall när han studerade i Tjeckien. Patentet till produkten är också tjeckisk, men Recoma är helt självständigt. Företaget grundades förra året och bygger nu upp sin första anläggning för massproduktion i Hässleholm. Den planerade driftstarten i oktober har dock på grund av världsläget och komponentbrist fått skjutas upp tills strax efter årsskiftet. Tills dess importeras skivorna från Tjeckien.

Tobias Stihl och Henrik Lennartsson visar runt i den stora och idag nästan tomma lokalen, en del av tidigare Autoliv vid Norra Kringelvägen.

Det avfall som används är kompositförpackningar, det vill säga mjölkpaket och andra förpackningar som innehåller både papper och plast. Byggskivorna innehåller ingenting annat.

Tobias Stihl, till vänster, och Henrik Lennartsson visar en av byggskivorna som tillverkas av återvunna förpackningar.

– Vi kör ner det i en stor kvarn där det trycks ihop under hög värme och hög press. Själva processen är rätt okomplicerad, men det finns inte någon annan i Norden som gör detta, berättar Tobias Stihl.

Däremot tillverkas byggskivorna i Tjeckien, USA och Nya Zeeland. Företagen konkurrerar inte med varandra eftersom de verkar på helt olika marknader.

I Sverige tror nog många att mjölkpaketen återvinns när de läggs i förpackningsinsamlingen. Men återvinningen kräver att plasten och pappret separeras. Det är svårt och därför återvinns bara cirka 30 procent. Resten eldas upp. Pappersfiber tål inte heller att återvinnas till nytt papper mer än sju gånger.

Henrik Lennartsson och Tobias Stihl förklarar att 100 procent av förpackningarna återanvänds i deras byggskivor.

– Det finns inget annat bra sätt att återvinna dem, säger Henrik Lennartsson.

Materialet kan sedan återvinnas hur många gånger som helst, så länge det inte kontaminerats av något annat. Även spill från tillverkningen går in i produktionen, så det blir inget avfall därifrån. Vatten tillsätts inte heller.

Den enda miljöbelastning som verksamheten ger är elförbrukningen. Recoma AB har tecknat avtal för grön el som kommer från vind, vatten och sol.

De förbereder lokalen vid Norra Kringelvägen, Henrik Lennartsson, till vänster, och Tobias Stihl.

De fyra företagarna har lite olika erfarenheter, men vill alla bidra till en hållbar samhällsutveckling. Det handlar inte enbart om miljö.

– Om något är bra för miljön, men inte ekonomiskt lönsamt är det inte hållbart, säger Henrik Lennartsson.

Tobias Stihl ansvarar för Recomas logistik och produktion, Henrik Lennartsson för ekonomin, Fredrik Rosenberg är försäljningsansvarig och Max Rosenberg vd.

– Vi vill inte ta åt oss all ära själva. Alla kunder och alla vi jobbar med är viktiga. Det här hade inte gått om det inte funnits intresse, säger Henrik Lennartsson.

Recoma byggskivorna säljer till flera stora byggföretag för både industri och privatkunder samt ett husföretag. Skivorna rekommenderas främst som väggskivor och ersätter träskivor och i viss mån gipsskivor. Recoma säljer dock också mönstrade designskivor med en plastfilm som ytskikt. I företagets matsal syns de både på en vägg och som bordsskiva, då lackad.

Byggskivorna tillverkas även i designmodell, som på väggen, och kan användas som bordskiva, om den lackas.

Den första maskinen för den egna tillverkningen väntas anlända i november. Kylanläggning i en storlek som tillåter en femdubbling av produktionen är på plats.

Till att börja med ska 4 000 ton avfall per år omvandlas till 400 000 kvadratmeter byggskivor. Inom kort kommer personalstyrkan troligen att bestå av sju personer. För full produktion på en maskin behövs uppskattningsvis totalt elva personer. Bolaget har också sökt tillstånd för att på sikt utöka till 16 000 ton.

Miljö- och stadsbyggnadsnämndens arbetsutskott valde ut Recoma AB bland fyra nominerade till miljöpriset. Prissumman är på 20 000 kronor.

– Årets miljöpristagare visar på en innovativ idé som de har lyckats omsätta i praktiken. Hur vi ska kunna återbruka material i nya branscher är något som vi från miljö- och stadsbyggnadsnämnden vill premiera, säger ordförande Kenny Hansson (M) på kommunens hemsida.

Text och foto: Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se