torsjö live vers2

Mohamed Chehade (V) kryssade in i fullmäktige – Kenny Hansson (M) utanför

Mohamed Chehade (V) kryssade in i fullmäktige – Kenny Hansson (M) utanför

Vänsterpartiets Mohamed Chehade blev vinnaren i personröster i kommunvalet i Hässleholm. Med 500 kryss, hela 25,8 procent av partiets röster, flyttar han upp till första plats på listan från nionde plats där han inte hade kommit in i kommunfullmäktige. Även Nellie Krabbe på plats tio kryssar sig in i fullmäktige.

Kenny Hansson (M) lyckades däremot inte samla tillräckligt många kryss för att få en plats i kommunfullmäktige.

På tisdagseftermiddagen blev länsstyrelsens sammanräkning av personrösterna klar liksom kontrollräkningen av valresultatet i kommunvalet. I Hässleholm leder det till omflyttningar i Vänsterpartiet, men inte i några andra partier.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt
Mohamed Chehade fick så många personröster att han kryssade sig förbi de ledande i Vänsterpartiet till en plats i kommunfullmäktige. Under valrörelsen nådde han många arabisktalande på Ljungdala där Vänsterpartiet fick över 30 procent av rösterna.

Valframgången för Vänsterpartiet i Hässleholm, som fördubblas från två till fyra mandat, berodde till stor del på Mohamed Chehades kampanj på Ljungdalaområdet. Han nådde särskilt många arabisktalande och muslimer som också kryssade honom. Det gick så bra att han alltså går förbi de ledande namnen på partiets valsedel. För att bli inkryssad krävs fem procent av partiets röster, dock minst 50 röster.

V:s förstanamn och gruppledare Magnus Åkeborn, som fick 80 personröster, får också se sig förbikryssad av tvåan Katarina Olsson på 116 kryss och tian Nellie Krabbe på 110 kryss. Det bör alltså bli dessa fyra som får partiets fyra platser i kommunfullmäktige under den kommande mandatperioden.

De två som därmed inte får ordinarie platser i fullmäktige är Pierre Bäckman, tredjenamn på valsedeln, och Anita Peterson, nummer fyra på listan.

Kenny Hansson, som var Moderaternas förstanamn vid partiets provval och sedan flyttades ner till plats 13 vid stämman, bedrev en personkampanj, men fick inte mer än 198 personröster. Det motsvarar 3,6 procent och räcker alltså inte för att han ska kryssa sig in i kommunfullmäktige. Det hindrar inte att han kan få en ordförandepost i en nämnd, exempelvis i miljö- och stadsbyggnadsnämnden där han är ordförande idag. Han har dock uttryckt tvekan till att fortsätta som ordförande med anledning av sin arbetssituation.

Kenny Hansson (M), idag ordförande i miljö- och stadsbyggnadsnämnden, lyckades inte få så många kryss att han får behålla sin ordinarie plats i kommunfullmäktige. Foto: Berit Önell

Sebastian Johansson på plats 18 på M-listan utmanade Kenny Hansson om kryssen med en egen personvalskampanj. Han fick dock bara 48 kryss.

I övriga partier var det några till som klarade spärren för personröster, dock utan att det påverkar vilka som kommer in i kommunfullmäktige.

KD:s Erika Heil Utbult fick 6,7 procent av personrösterna och kryssar sig därmed förbi både valsedelns etta Christer Caesar och tvåa Simon Berneblad. Det ändrar dock inte vilka som får partiets mandat i fullmäktige, förutom de tre nämnda också Stefan Svensson.

Liberalen Thomas Haraldsson, på plats två på valsedeln, fick 182 kryss, 13 procent av sitt partis röster. Förstanamnet Agneta Olsson Enochsson fick 71 kryss som gav 5,1 procent. Det förändrar dock inte mer än att de byter plats i listans topp. Båda kommer i vilket fall in i fullmäktige och fyller tillsammans med Marie Hult partiets tre mandat.

Partiernas förstanamn får oftast många personkryss. SD-ledaren Hanna Nilsson fick flest av alla, 1 529 stycken och 15,6 procent av sitt partis röster. S-listans Lena Wallentheim fick 613 kryss, 8,3 procent. M:s toppnamn Lina Bengtsson fick 397 kryss och 7,3 procent. Folkets väls Björn Widmark fick 274 personröster, vilket innebär 14,5 procent av partiets röster. Centerpartiets Anders Edwall fick 140 kryss och 7,5 procent. MP:s förstanamn Dolores Öhman fick 127 kryss och 15,5 procent och Arberesha Sabani, tvåa på listan, fick 68 kryss och 8,3 procent.

Berit Önell

Läs mer:

2022-09-15 Arabisktalande på Ljungdala fördubblade V-rösterna

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se