torsjö live vers2

Misstänkta för skjutning greps inom en timme

Misstänkta för skjutning greps inom en timme

De två pojkar som misstänks för nattens skjutning på Skolgatan i Hässleholm kunde gripas inom en timme. Polisen var snabbt på plats, men så skedde skottlossningen också så nära polishuset att de poliser som var i tjänst hörde den innan de fick larmet.

– Skotten ekade mellan husen, berättar nytillträdde lokalpolisområdeschefen Niklas Årcén som på måndagseftermiddagen höll presskonferens i polishuset.

Polisområdechef Niklas Årcén höll presskonferens om nattens skottlossning i centrala Hässleholm. Foto: Berit Önell

Hässleholms tingsrätt har sekretessbelagt alla handlingar i ärendet. Annars hade beslut om offentliga försvarare för de misstänkta kunnat avslöja deras identitet.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

På presskonferensen förklarar Niklas Årcén att han på grund av förundersökningssekretessen inte kan berätta några detaljer i nuläget. Han avslöjar varken var eller hur gripandet av de misstänkta för mordförsöket, en 16-åring och 17-åring, skedde. Båda är kända av polisen sedan tidigare, på vilket sätt får vi inte veta.

En del uppgifter kommer ändå fram, bland annat att polisen strax efter skottlossningen larmades till ett bråk i en fastighet på Skolgatan. Polisen avbröt bråket.

– Vi tittar brett på om det finns någon koppling mellan händelserna i och med att bråket skedde i nära anslutning till där brottet begicks, säger Niklas Årcén.

De misstänkta greps inte på platsen för bråket.

– De greps på en annan plats i Hässleholm, men jag kan inte gå in på detaljer i gripandet, säger Niklas Årcén.

Niklas Årcén går inte in på detaljer om gripandet, men de två misstänkta greps inte på platsen för det bråk som polisen larmades till i en fastighet på Skolgatan.

Skottlossningen ska ha skett utomhus på Skolgatan, vid korsningen med Andra Avenyen och nära äldreboendet Ehrenborg. Skadeläget för målsäganden är enligt de uppgifter Niklas Årcén fick på morgonen allvarligt men stabilt. Han berättar inte var skotten träffade eller om de från början var livshotande.

– Det var skador som han fick omskötta så att det inte skulle bli livshotande, säger han.

Niklas Årcén har inga uppgifter om att någon annan ska ha befunnit sig i fara vid skottlossningen.

– Men när man skjuter inom tättbebyggt område finns alltid en risk, säger han.

Flera fynd har gjorts på brottsplatsen och dessa ska nu analyseras. Niklas Årcén kan inte avslöja om vapnet ingår där.

Han uttrycker sig också försiktigt om eventuella samband mellan nattens händelser och de tidigare skottlossningar och sprängningar i Hässleholm som polisen kopplat till konflikter mellan kriminella grupperingar och konkurrens om narkotikahandel.

– Vi tittar på kopplingar till tidigare konflikter som en del av våra arbetshypoteser, säger han.

Polisen var på måndagseftermiddagen på plats med sin buss utanför äldreboendet Ehrenborg för att allmänheten skulle kunna ta kontakt. Foto: Berit Önell

Han vill inte slå fast att det rör sig om konflikter mellan gäng utan menar att det framförallt rör sig om konflikter mellan individer.

– Det är för tidigt att uttala sig om. Vi har ett konfliktläge och har haft det en tid.

Men han vill inte heller dementera polisens tidigare uttalanden om bråk mellan kriminella grupper och att man var ute efter en specifik person vid skottlossningen mot en bil på Frykholmsgatan i augusti.

– Det vågar jag inte uttala mig om. Jag var inte här när den bedömningen gjordes. Vi har ett konfliktläge. Men när det gäller nattens händelser är det för tidigt att uttala sig om ett samband, säger han.

Han betonar att polisen fortsätter att arbeta för att stoppa våldet i Hässleholm, med förstärkta resurser, både för att utreda de brott som skett och med förebyggande och trygghetsskapande åtgärder.

Polisen parkerade på måndagseftermiddagen en buss utanför äldreboendet Ehrenborg för att ge allmänheten möjlighet att lämna tips eller bara prata om händelsen.

Berit Önell

Läs mer:

2022-10-03 Ung man skjuten i centrala Hässleholm – två anhållna

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se