torsjö live vers2

Nytt kommunstyre kan bli klart ikväll

Nytt kommunstyre kan bli klart ikväll

Under tisdagskvällen fortsätter förhandlingarna mellan SD, M och KD om ett nytt styre för Hässleholms kommun. Förhoppningen är att en överenskommelse ska nås innan budgetberedningen startar på allvar under onsdagen. En presskonferens är redan inplanerad på onsdagsmorgonen.

SD:s kommunalråd Hanna Nilsson, som skickat ut inbjudan till presskonferensen, är lite hemlighetsfull när Frilagt på tisdagseftermiddagen frågar vad den handlar om.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

– Det kanske finns en överenskommelse, vem vet?

Hanna Nilsson (SD) har bjudit in till presskonferens om det nya styret i Hässleholms kommun. Foto: Berit Önell

Hon förklarar att det i princip är färdigt hur samarbetet ska se ut. Mer avslöjar hon inte och inbjudan till presskonferens kommer inte från flera samarbetande partier utan enbart från henne.

– Innan något är klart och ingen är vald till något får den som kommer från det största partiet bjuda in till presskonferens, säger hon.

KD-ledaren Christer Caesar berättar att förhandlingarna pågår under eftermiddagen och kvällen. Han har gott hopp om att partierna ska komma överens under kvällen.

– Det känns så. Det är en liten bit kvar, säger han.

– Imorgon börjar budgetberedningen på allvar.

Christer Caesar (KD) säger att det är en liten bit kvar, men hoppas på en överenskommelse under kvällen.

Troligen är partierna dock överens om huvudlinjerna i en kommande budget. Flera av de ledande företrädarna har tidigare sagt att ett samarbete förutsätter att man kan enas om en budget och att detta kräver förhandlingar.

SD fick 29,89 procent av rösterna och 18 mandat i kommunvalet, en ökning med två jämfört med 2018. M och KD behöll sina fyra respektive tio mandat. De tre partierna har därmed sammanlagt 32 mandat i kommunfullmäktige och kan bilda en majoritet.

Frilagt har sökt Lina Bengtsson.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se