torsjö live vers2

26 nominerade till Årets Hässleholmare

26 nominerade till Årets Hässleholmare

Hemlösa i Hässleholm (HiH), Hesslecitys Johan Jönsson, skräddaren och designern Waxiu Shehu, Anna Axelsson i Tykarpsgrottan samt Madrix’ ägare Madlén Sjögaardh är några av de nominerade till Årets Hässleholmare 2022. Och mycket tyder på att det blir en ny person eller organisation som utses i år – endast en tidigare vinnare finns med bland de nominerade.

I fredags gick tiden ut för nomineringar från allmänheten till den prestigefyllda titeln, som i år ska delas ut för 19:e gången. Och det är 26 olika personer eller organisationer som föreslås få utmärkelsen den här gången. Flera av dem har figurerat i diskussionerna ett antal gånger tidigare men då inte varit den som gått segrande ut striden.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

I nomineringarna av HiH nämns såväl dagens eldsjälar Jeanette Möller och Percy Olsson, som Ingela Hansson, en av dem som drog igång verksamheten. Och i motiveringen står det bland annat: ”Är våra vänner i behov av skjuts, en pratstund, läkarvård, pengaproblem mm, så finns Percy och Jeanette där” och ”Hon [Ingela] har lagt ner sin själ, dygnets alla vakna timmar, pengar och sin energi för att ge dessa människor ett drägligare liv.”

Ingela Hansson var med och startade Hemlösa i Hässleholm. Foto: Berit Önell
Johan Jönsson på Hesslecity nomineras tillsammans med kollegan Theresia Björklund. Foto: Urban Önell

Tillsammans med Johan Jönsson, Hesslecity, nämns även Ia Theresia Björklund och i en nominering heter det att: ”De har satt ihop ett program för Hässleholm, där det funnits något som passat alla, allt ifrån Allsång i Hembygdsparken, barnallsång, utomhusbio och olika artister som i sig dragit folk från andra städer till vår stad.”

Waxiu Shehu föreslås få utmärkelsen för att han, som kom som ensamkommande flyktingbarn från Nigeria, har öppnat Studio 234+ i Hässleholm med design, kemtvätt och skräddarservice, och genom sitt eget varumärke Strng Wmn, som satt Hässleholm på kartan, ”använder kläder i kampen om kvinnors lika rättigheter i världen.”

Anna Axelsson, Tykarpsgrottan, bör enligt motiveringen prisas för att hon har utvecklat grottan genom olika aktiviteter såsom konserter, bil- och MC-träffar, fossiljakt, grottorientering samt aktiviteter kopplade till fladdermössen som finns i grottan. Men även för att hon har ”engagerat sig i arbetet att tillsammans med andra intressenter utveckla området i nordöstra Skåne, ett område som ofta glöms bort när Sveriges sydligaste landskap ska marknadsföras.”

Madlén Sjögaardh på Café Madrix har nominerats flera gånger tidigare. Foto: Urban Önell

”Listan på bra egenskaper och idéer som Madde har kan göras lång! Men säkert har ni i juryn redan blivit mötta av hennes fantastiska leende, klingande skratt och servicemind på Café Madrix!” är något av det som står i nomineringen av Madlén Sjögaardh på Madrix. Där påpekas även att Madde under pandemin, då många verksamheter stängde ner eller begränsade sitt öppethållande, istället gjorde tvärtom, och att hon alltid ställer upp för andra näringsidkare i stan när de behöver hjälp.

Övriga nominerade är Tommy Karlsson, Hässleholms IF och Freeflow, Berit Önell, som driver den obundna, granskande nättidningen Frilagt, Hanna Nilsson, projektledare för Explore Hässleholm, Simon Karlsson och Fritjof Torstensson, Green Fries, Fredrik Andersson och Sofie Cronström, fritidspedagoger på Lejonskolan i Sösdala, taikwondo-mannen Ali Chehade, musikern Nils-Åke Runeson, Peter Johansson från Hörja idrottsförening, ekonomen Christian Guggenheim, Magnus Larsson på Färskvaruhallen, Jacob Swärdén, YouTube-kändis, Hässleholms teatersällskap, Johan ’Familjen’ Karlsson – den ende av de nominerade som tidigare vunnit, han fick utmärkelsen 2010, Emin Sen, krögare på Casablanca, Claes Mårtensson, Bjärnums GoIF, Per-Arne ’Pelle’ Nilsson, Tyringe Sportfiskeklubb, Oscar Rydhé, som engagerar sig i Hässleholms Modelljärnväg, Rex Andersson, restaurang Harry’s, konstnären Nelly Nilsson Nyberg samt pensionerade trion Lena Brauer, Karin Persson och Marianne Larsson, vilka gjort sig kända i media som barnvakter till dottern till australiensiska fotbollsstjärnan Katrina Gorry medan hon tränar och spelar i Vittsjö GIK.

Kommunen ber allmänheten att tycka till, men vinnaren utses av en enväldig jury där bland andra kommunalråden ingår. Juryn kan också nominera egna kandidater. Vinnaren kommer att koras vid Hässleholms galakväll den 11 november.

Tidigare vinnare av utmärkelsen Årets Hässleholmare är:

2004 – Jan Brink
2005 – Spiros Mylonopoulos
2006 – Bjarne Öhrling
2007 – Gullbritt Jonasson
2008 – Glenn Wish
2009 – Siesta
2010 – Johan T Karlsson (Familjen)
2011 – Vittsjö GIK:s damlag
2012 – Robin Stjernberg
2013 – Robin Stjernberg
2014 – Nilla Fischer
2015 – Ann-Marie Rauer
2016 – Bergendahls
2017 – Peps Persson
2018 – Torsjö Live, Mats Gunnarsson och Johan Johansson
2019 – Jacob Karlsson
2020 – Joddla med Siv
2021– Claes-Göran Wilke

Anders Lord

Läs mer:

2022-10-06 Tekniska problem drabbade nomineringar till Årets Hässleholmare

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se