torsjö live vers2

Kalla inte huvudduk för slöja

Kalla inte huvudduk för slöja

INSÄNDARE. Jag brukar inte vanligtvis märka ord, men nu har jag fått nog. I insändare efter insändare använder sig undertecknare av ordet ”slöja” felaktigt. Slår man upp ordet i SAOL (Svenska Akademiens Ordlista), så översätts ordet med: ansiktsbeklädnad för kvinnor. En beklädnad som knappast används i dag. För länge sen använde kvinnor detta plagg vid begravning. Kanske någon använder det även i dag, men jag har inte sett det nuförtiden.

Jag har däremot aldrig sett någon invandrare som har varit klädd i slöja, ännu mindre någon etnisk svensk. Har du? Frågan är om inte ordet borde strykas i SAOL, eftersom plagget knappast existerar i dag? Rätt beteckning borde i förekommande fall vara huvudduk eller sjal (sjalett). I förekommande fall täcker den även halsen och borde då kallas huvud- och halsduk. Med förhoppning om att skribenterna i framtiden använder sig av rätt beteckning.

Lars Nord

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt
Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se