logga-ligg-tjock

Krig och fred

Krig och fred

INSÄNDARE. Vi har i media fått information om att ett inofficiellt EU-toppmöte hållits i Prag. Detta med diverse toppolitiker inblandade. Prag för övrigt min bortgångna hustrus födelsestad.

Undertecknads tankar går till statsmannen president Havel och den ”fredliga” skilsmässan mellan Tjeckien och Slovakien. Konflikter kan tydligen lösas utan krig och våldsam konfrontation. Detta sagt med bakgrund av de förödande krigshandlingar vi nu ser i Ukraina.

Undertecknad minns möten med människor i Tjeckoslovakien och Tjeckien och andra europeiska länder. Frågan om krig och fred kom då ofta på tal. Låt oss kalla det samtal på gräsrotsnivå. Den allmänna konklusionen i dessa samtal var att ingen ville ha krig. Denna slutsats delas såvitt kan förstås av gräsrötter såväl i öst som väst. Vi har i så kallade demokratiska val lämnat ifrån oss vår makt och överlämnat den till diverse politiska partier och politiker.

Dessa partier och politiker varifrån dom än må komma har förhoppningsvis inte helt tappat förmågan att lyssna neråt på oss gräsrötter.

Det vilar således ett oeftergivlig ansvar på nämnda partier och politiker för det krig som nu pågår och eskalerar i Europa. Detta utan undantag.

Vi gräsrötter vill uppenbarligen ha fred!

Någon frågar sin måhända vad vår så kallade fredsbevarande organisation FN kan göra och har gjort. Klimatet tycks dock skymma sikten för denna ”fredsbevarande” organisation. Frågan tycks kretsa kring om medarbetarna och andra möjligtvis ska förvandlas till isstoder eller brinna i helvetet.

FNs klimatpanel IPCC producerar klimatrapporter i en aldrig sinande ström. Dessa torde nu ha fått ett omfång få eller inga journalister eller andra rapportörer kan greppa om. Fredsarbetet och också miljön tycks ha kommit på undantag.

– Nyhetsorganisationer och institutioner bär ett stort ansvar för att ”informera” människor och ”guida allmänheten” om hur världen fungerar. Det säger FN-chefen Melissa Fleming i ett samtal vid World Economic Forum, där hon även hävdar att ”vi äger vetenskapen”.-

Nå det uttalandet får tala för sig själv. Under tiden söker vi fredsälskande gräsrötter, också läsande mellan raderna, information från mer än en källa. Vi måste för övrigt alla till sist dra våra egna slutsatser.

Ronny Larsson i Kvistalånga

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se