torsjö live vers2

Lars Johnsson (M) till riksdagen

Lars Johnsson (M) till riksdagen

Hässleholms kommunstyrelses just avgångne ordförande Lars Johnsson (M) får en riksdagsplats, trots allt. Det står klart sedan statsminister Ulf Kristersson på tisdagsförmiddagen presenterat sina ministrar. Den nordostskånska riksdagsvalkretsens toppnamn Maria Malmer Stenergard (M) från Åhus blir migrationsminister och därmed går hennes riksdagsplats till Lars Johnsson som förste ersättare.

Lars Johnsson (M) får en riksdagsplats. Foto: Urban Önell

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Valkretsen fick bara två mandat och de såg inledningsvis ut att gå till ettan på listan Maria Malmer Stenergard och tvåan Hans Wallmark. Men Lars Johnsson var alltså förste ersättare och beredd att gå in om någon av de två skulle bli minister eller hoppa av sin riksdagsplats.

Det har spekulerats om att både Malmer Stenergard och Wallmark skulle kunna bli ministrar i Kristerssons regering. Men Lars Johnsson ville inte ta ut något i förskott.

– Jag räknar inte med någon riksdagsplats, sa han till Frilagt en vecka efter valet.

Men nu erbjuds han alltså en plats i riksdagen. Den 58-årige advokaten från Rävninge utanför Hästveda är också redo att börja pendla till Stockholm.

– Ett stort grattis till Maria Malmer Stenergard som utnämnts till ny migrationsminister! Så välförtjänt! För egen del innebär det att jag tar plats i riksdagen, som ersättare för Maria. Så tacksam för möjligheten att representera Norra och Östra Skåne i riksdagen. Jag tar mig an uppdraget med stor ödmjukhet, skriver han på sin Facebooksida

Lars Johnsson berättar för Frilagt att han räknar med att resa till Stockholm under onsdagen, men han har ännu inte fått något besked om när han ska påbörja sitt arbete i riksdagen. Kanske blir det redan på torsdag och då behöver han resa dagen före.

– Det är väl en del att ordna med passerkort och annat, säger han.

Han är inte invald i något utskott, men efter dagens val av statsråd blir det en viss omflyttning. Han har sagt att han gärna ägnar sig åt landsbygds- eller miljöfrågor i miljö- och jordbruksutskottet. Han kan även tänka sig trafikutskottet. I vilket fall ser han fram emot en intressant tid i riksdagen.

– Det är jättespännande. Det tajmade också rätt bra med sista dagen som KSO på måndagen och idag är det tisdag, säger han.

Han blev inte överraskad av beskedet att Maria Malmer Stenergard blir minister.

– Jag har förstått att hon låg bra till och hade nog blivit ganska förvånad om det inte blivit så. Jag var mentalt förberedd, säger han.

Men han fick ingen förhandsinformation, så det var spännande in i det sista.

– Det är väldigt lite som läckt. Jag såg regeringsdeklarationen idag. Jag var hemma eftersom jag var ledig och satte på tv:n, berättar han.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se