Gruppen-3a-328x120

Högskolan stannar i Kristianstad

Högskolan stannar i Kristianstad

Nu är det klart att Högskolan Kristianstad stannar i Kristianstad. Det blir därmed inget nybygge av en högskola i Västra centrum i Hässleholm. Högskolans styrelse fattade på torsdagen beslutet att tacka ja till Kristianstads kommuns erbjudande om att flytta in till centrum och Lokstallscentrum bredvid centralstationen.

Högskolan hörde i våras av sig till Hässleholms kommun och frågade vilka möjligheter det fanns till etablering i Hässleholm. En placering i Västra centrum erbjöds.

I ett pressmeddelande förklarar Högskolans styrelse nu att olika aspekter har vägts mot varandra och att det finns fördelar med samtliga tre alternativ; att stanna kvar på Näsby, flytta in till Kristianstad centrum eller bygga nytt i Hässleholm.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

– Vår verksamhet kommer att vinna på närheten till centralstationen och stadskärnan. Högskolan har sedan snart 50 år en etablerad verksamhet i Kristianstad med starka upparbetade relationer här. Att fortsätta verka från regionens centralort stödjer både högskolan och hela regionen. Den nya lokaliseringen bidrar också till en positiv utveckling i stadskärnan där vi blir synliga i samhället på ett helt annat sätt än vi är i dag, säger Håkan Pihl, rektor vid Högskolan Kristianstad, i pressmeddelandet.

I ett pressmeddelande från Hässleholms kommun anas givetvis viss besvikelse. Men kommunstyrelsens ordförande Hanna Nilsson (SD) förklarar att hon ser fram emot ett fortsatt gott samarbete med Högskolan Kristianstad.

Kommunstyrelsens ordförande Hanna Nilsson (SD). Foto: Berit Önell

– Självfallet skulle vi ha välkomnat en etablering av högskolan i Hässleholm. Samtidigt har vi under hela processen överlåtit till högskolan att bedöma vilken geografisk placering som ger de bästa förutsättningarna för lärosätets framtida verksamhet, säger hon i pressmeddelandet.

Kommunalrådet Lina Bengtsson (M) betonar där att både förfrågan och den process som följde har bekräftat Hässleholms styrkor, sett ur ett etableringsperspektiv.

Kommunalrådet Lina Bengtsson (M). Foto: Berit Önell

– Vi har också lärt oss ett arbetssätt för att kunna ta oss an större förfrågningar från kunskaps- eller innovationstunga verksamheter. Det är viktiga lärdomar som vi nu tar med oss i vårt fortsatta arbete för att Hässleholm ska vara en bra plats att bo och verka på, säger hon.

Även oppositionsrådet Lena Wallentheim (S) lyfter fram vikten av fotsatt samarbete med högskolan.

Lena Wallentheim framför stadshuset
Oppositionsrådet Lena Wallentheim (S). Foto: Urban Önell

– Högskolan har länge varit en väldigt värdefull resurs och samarbetspart för kommuner och näringsliv i Skåne nordost och Skåne i stort. Kompetensförsörjning är just nu en av de största utmaningarna för såväl offentlig sektor som näringsliv. Vi behöver därför få till en ännu närmare samverkan med högskolans olika inriktningar, oavsett vilken stad lärosätet utgår ifrån, säger hon i pressmeddelandet.

Berit Önell

Läs mer:

2022-05-30 Hässleholm erbjuder högskolan plats

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se