logga-ligg-tjock

Hässleholm erbjuder högskolan plats

Hässleholm erbjuder högskolan plats

Hässleholms kommun erbjuder nu Högskolan Kristianstad en plats i Västra centrum Hässleholm. Enligt ett montage som kommunen skickat ut i ett pressmeddelande, ser placeringen ut att vara intill den omstridda fastigheten Brännmästaren 7. Men förslaget ska bara vara en utgångspunkt för fortsatt dialog.

Högskolan Kristianstad har länge haft önskemål om att flytta till en mer central plats i Kristianstad. Det har dock varit svårare än väntat. I februari kontaktade högskolan Hässleholms kommun och frågade vad det finns för möjligheter till etablering i Hässleholms stad. Då hade en konsult redan gjort en egen analys av några tänkbara platser i Hässleholm. Önskemålet var ett läge nära kommunikationer, stadsliv och rekreation. Sedan dess har Hässleholms kommun haft ett antal möten och kontakter med högskolans företrädare.

Flygbild med möjlig placering i Hässleholm. (Bilden är ett montage.) Foto: Daniel Larsson. Copyright illustration högskolan: sandellsandberg arkitekter – Part of AFRY.

– Vi är stolta och glada över att ha fått frågan. Självfallet skulle vi välkomna en etablering av högskolan i Hässleholm, om det blir aktuellt, säger Lars Johnsson (M), kommunstyrelsens ordförande, i pressmeddelandet.

Kristianstads högskolas rektor och ledningsgrupp fick på måndagen en första muntlig information om förslaget. Ett mer utvecklat erbjudande ska lämnas till högskolans styrelse den 9 juni.

Det är tydligt i pressmeddelandet att de tre kommunalråden är mycket angelägna att få högskolan till staden.

– Högskolan skulle bli en framträdande del i vårt framtidsbygge i Västra centrum och få vara medbyggare av en ny och modern stadsdel, säger Hanna Nilsson (SD), kommunalråd.

– Högskolan Kristianstad har ett mycket stort värde för både medborgare och näringsliv i hela regionen och inte minst för ett starkt och välmående Skåne Nordost, säger Lena Wallentheim (S), kommunalråd.

En högskoleetablering beskrivs i pressmeddelandet som en så stor händelse att den jämställs med järnvägens och regementenas ankomst. Åtta personer som kan lämna mer information listas, men pressmeddelandet nådde inte Frilagt förrän kvart över fyra på måndagseftermiddagen.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se