Gruppen-3a-328x120

Fortsatt ungdomsvård för 17-åring med skarpladdat vapen

Fortsatt ungdomsvård för 17-åring med skarpladdat vapen

17-åringen som försökte springa ifrån polisen med en skarpladdad revolver dömdes på fredagen till fortsatt ungdomsvård enligt socialtjänstens vårdplan. Hässleholms tingsrätt anser inte att det finns skäl till det strängare straffet sluten ungdomsvård som åklagaren ville ha.

Hässleholms tingsrätt dömer 17-åringen till fortsatt ungdomsvård för bland annat grovt vapenbrott. Foto: Berit Önell
17-åringen hade gömt den skarpladdade revolvern innanför byxorna. Foto ur förundersökningen

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

En polis sprang ifatt 17-åringen i centrala Hässleholm och avväpnade honom. Det var den 21 augusti och 17-åringen stod och pratade med tre andra personer, varav polisen visste att två var inblandade i den pågående konflikten mellan kriminella grupper i Hässleholm.

17-åringen var åtalad även för brott mot vapenlagen och ringa narkotikabrott. Han erkände samtliga brott och även att det var grovt eftersom han innehaft det på allmän plats och det var skarpladdat. Men han höll inte med åklagaren om att det handlade om en kriminell miljö där vapnet kunde komma till brottslig användning. I polisförhör berättade han att han under sommaren börjat umgås med ett gäng kriminella och att en äldre person bad honom att förvara vapnet och ammunitionen. Enligt domen – som främst utgår från vad som sades på rättegången bakom stängda dörrar – handlade det om att han i efterhand fått veta att den person han förvarade vapnet åt “sysslade med vapen”.

Han hade förvarat vapnet i sin bostad och hade själv inga tydliga kopplingar till kriminella personer eller attityder. Enligt tinsrätten har åklagaren inte lyckats bevisa detta och brottet bedöms inte som grovt ur den aspekten. Det är dock grovt ändå av de andra två skälen.

Straffskalan för grovt vapenbrott är mellan två och fem års fängelse. Här gör gärningsmannens unga ålder att straffet blir mildare. 17-åringen är tidigare ostraffad och enligt tingsrätten finns inte de synnerliga skäl som krävs för sluten ungdomsvård. Pågående ungdomsvård med insatser enligt LVU bedöms därför som tillräckligt.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se