torsjö live vers2

Frikänns helt från våld på Nytorget

Frikänns helt från våld på Nytorget

Den psykotiske och drogpåverkade 39-årige mannen visste inte vad han gjorde när han orsakade att en 83-årig kvinna föll till marken och fick en hjärnblödning den 27 augusti. Därför kan han inte dömas för grov misshandel. Han hade kunnat dömas för vållande till kroppsskada som inte är grov eftersom han visste att drogmissbruk i kombination med att han inte sovit på flera nätter kunde leda till en psykos, men eftersom offret inte ”angett” det brottet frikänner Hässleholms tingsrätt honom helt från brott i samband med händelsen. Han döms enbart för två fall av ringa narkotikabrott.

Mannen lägger armarna om kvinnan på ett så våldsamt sätt att de båda faller omkull. Skärmklipp ur filmen som visades på rättegången

Frilagt har tidigare berättat om händelsen och rättegången där en film från ett vittne kastade mer ljus över händelsen. Men tingsrätten ger varken försvarsadvokat Niclas Larsson eller åklagaren Magdalena Petersson helt rätt. Larsson fick inte gehör för sin tolkning att det rörde sig om en omfamning som fick både den påverkade gärningsmannen och målsäganden att falla omkull. Enligt åklagarens stämningsansökan tog 39-åringen ett grepp om kvinnans hals så att hon föll omkull, vilket i första hand skulle bedömas som grov misshandel, i andra hand grovt vållande till kroppsskada.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Hässleholms tingsrätt slår fast att det genom filmen är utrett att 39-åringen fällt kvinnan och rullat över henne, vilket orsakat henne de skador som redovisats, och även att han sparkat en väktare i ryggen. Men han bedöms inte ha varit medveten om vad han gjode eller om omgivningen. Åklagaren har enligt tingsrätten inte visat att han haft uppsåt att skada varken kvinnan eller väktaren.

Däremot har han enligt domen agerat vårdslöst och genom sitt handlande orsakat kvinnans skador. Enligt läkarna var han vid händelsen i ett kortvaritg drogutlöst psykotiskt tillstånd. Han visste att han tidigare fått drogutlösta psykoser. Visserligen har det tidigare inträffat när han varit påverkad av amfetamin, nu hade han använt cannabis och alprazolam.

– Han har alltså medveten om att han kan få psykoser, och när han befann sig i en situation där han var i dåligt skick eftersom han inte sovit under flera nätter, brukat narkotika, skriver tingsrätten.

Gärningen kan enligt tingsrätten inte bedömas som grov. Slutsatsen blir att kvinnans hjärnblödning inte varit livshotande och skadorna i övrigt inte livshtotande. Domen konstaterar också att även om kvinnan var den svagare parten och filmen väcker starka känslor har 39-åringen inte använt något vapen och inte utdelat några slag eller sparkar mot henne.

Därmed kan gärningen inte bedömas som grovt vållande till kroppsskada. Om 41-åringen skulle kunna dömas för vållande till kroppsskada som inte är grov, hade det krävts att brottet ”angetts av målsäganden”.

– Åklagaren har uttryckligen sagt att sådan angivese inte fanns, skriver tingsrätten.

Det räcker för detta brott inte att åklagaren anser att åtal ”är påkallat från alllmän synpunkt”. Därför går 39-åringen helt fri för det som hände på Nytorget. Men kvinnan får ändå ett skadestånd eftersom han medgett att hon får 2 700 kronor, vilket är långt ifrån de 80 000 kronor som målsägandebiträdet Emilia Bengtsson yrkade. Väktaren blir helt utan skadestånd.

39-åringen frias också från åtalet för försök till grov misshandel vid resecentrum i Hässleholm den 16 september. Enligt åtalet försökte han knivhugga målsäganden. Men uppgifterna från såväl målsägande som vittnen var så motstridiga att det enligt tingsrätten inte gick att få en tydlig uppgift om vad som faktiskt kan ha hänt.

39-åringen döms enbart för två fall av ringa narkotikabrott i samband med de båda händelserna. Påföljden blir 70 dagsböter om 50 kronor som han dock slipper betala eftersom tingsrätten anser dem betalda genom den tid, drygt två månader, som han suttit frihetsberövad. Han släpptes ur häktet efter tingsrättens överläggning i måndags.

Rätten var enig.

Berit Önell

Läs mer:

2022-11-16 Försvarsadvokaten: Han omfamnade kvinnan på Nytorget

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se