Gruppen-3a-328x120

Konst med ett collage av starka känslor

Konst med ett collage av starka känslor

Vi unga – vår konst, är temat för en ny konstutställning på Hässleholm kulturhus som invigs på lördag den 26 november klockan 11. Det är starka känslor som inspirerat och fått komma till uttryck i många av konstverken. Dessutom dominerar det kvinnliga perspektiven, för inga unga män har antagits till utställningen.

Varför? Jo, av någon anledning hade bara en man ansökt, och han föll för åldersstrecket, 30 år. Så nu råkade det bli enbart tio kvinnor.

Emma Berlin, Elin Gustafsson, Rebecca Swenning, Klara Lukic och Rebecka Zimmerl är några att kvinnorna som visar sina verk i kulturhuset.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

– Det är ett nationellt uppdrag vi har, att främja ung konst och släppa fram den yngre generationen. Det säger Lena Bäckström Åkesson, ordförande för Hässleholms konstförening, som arrangerar utställningen.

Från statens sida finns alltså tydliga signaler om att den vill främja ungdomars kreativitet. Lena Bäckström Åkesson talar i nästa andetag om kvinnliga konstnärer, om ett glastak som funnits historiskt. Hon tycker att det är glädjande att unga kvinnor lyckats spränga detta.

– Förr blev kvinnor inte blivit riktigt insläppta inom konsten, konstaterar hon.

Yngst bland konstnärerna är trettonåriga Matilda Widerstrand vars tavlor präglats av den japanska Mangastilen.

Matilda Widerstrand är med sina 13 år yngst bland konstnärerna. De flesta av hennes tavlor är tydligt Mangainspirerade.

Emma Berlin är 29 och bosatt i Farstorp. Hon förmår att i ett av sina verk skildra känslan av att vara klassens ufo, den inte är som alla andra. En annan tavla visar förälskelsens eld i en kvinnas hjärta, medan en tredje skildrar det övergrepp som det innebär när en stridsvagn rullar in över en ung kvinnas trädgård. Trots att den är full av blommande solrosor.

Emma Berlins motiv skildrar djupa känslor.

– Jag hoppas att unga människor som tittar ska känna igen sig och kunna spegla sina känslor i mina tavlor, säger Emma Berlin.

Clara Anjou har skapat ett collage av bilder som skildrar starka känslor.

Sitt skapande har hon fått hjälp med att utveckla på Önnestads folkhögskola. Även Rebecca Swenning har studerat där. Hennes tavlor beskriver barns utsatthet, trauman, psykisk ohälsa och depression.

– Jag vill visa det här så att stigmatiseringen av dessa människor försvinner, säger hon.

– Så att folk bättre ska kunna förstå dem som har sådana problem.

Det är svårt att tro att en till synes glad och kreativ tjej som Rebecca själv haft det jobbigt. Hon hade tidigare, som 21-åring, ett jobb som verksamhetsansvarig. Det var så krävande att det slutade med att hon blev utbränd.

– Jag kan själv relatera till det här med depression och ångest, men jag blev frisk för 2,5 år sedan. Nu har jag lärt mig något av det och nu försöker jag få andra att förstå och se hur det är och hur extremt ensam man känna sig.

Rebecca Swenning skildrar livet på ett schackbräde. Det ser kanske ut att gå som en dans. Men så finns mörkret inombords hos en del av oss, även om vi ser ut att följa med i dansen. Vi måste också våga se att det kan finnas medmänniskor som är på väg att slås ut och riskerar att trilla nedför kanten.

Temat för de tavlor som Elin Gustafsson visar handlar om seende. Vill ögonen se eller inte? Kan ögon tala genom tårar? De har kanske en vacker, men vemodig melodi att förmedla?

Elin Gustafsson kommer från Hästveda. Hon läser till sjuksköterska, men har länge ägnat sig åt skapande. Efter att ha gått på en folkhögskola där hon fick utveckla den sidan har hon fått det självförtroende som behövdes för att visa sina verk offentligt.

Den musik som kan finnas dold i en människas tårar skildras av Elin Gustafsson.

Mats Lind är på plats i egenskap utställningstekniker, men han är också själv aktiv konstnär. Han tycker utställningar i kulturhuset med kända konstnärer och unga lovande förmågor kompletterar varandra.

Mats Lind är i full färd med att hänga upp ett av Elin Gustafssons verk i utställningshallen.

– Jag menar att vi borde haft en utställning här varje år för esteteleverna. Så de hade kunnat få visa vad de går för. Jag blir så arg varje gång man drar ner på exempelvis fritidsgårdar och behandlat estetlinjen styvmoderligt. De som beslutar vill hellre ha pengarna till andra saker. Så det gäller att skapa opinion till förmån för kulturen. Vi behöver kreativa människor i samhället.

Utställningen med ung konst i kulturhuset visas fram till den 14 januari.

Text och foto: Urban Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se