torsjö live vers2

Sösdalaborna är värda ett besked

Sösdalaborna är värda ett besked

INSÄNDARE. Under måndagens budgetfullmäktige lyfte vi i Liberalerna frågan om Sösdala simhall. I styrets (SD, M, KD) budget framgår kryptiskt Drift av Sösdala simhall (inga anbud inkomna, avvaktar renovering).

Sösdala simhall har debatterats i kommunen under cirka tre års tid. Under förra mandatperioden beslöt M, KD, L och SD att lägga ner simhallen då den var i väldigt dåligt skick och varje badande kostade skattebetalarna cirka 1 000 kronor per tillfälle.

När vi i Kärnalliansen mitt under pandemin 2020 ville göra en krisbudget gemensamt med alla partier var det bara SD som ville vara med. Eftersom syftet med en bred krisbudget var borta fullföljde vi inte det arbetet. Detta fick till följd att SD ändrade sitt tidigare ställningstagande i frågan om Sösdala simhall. Skälet de angav till oss var att de ville straffa oss eftersom de inte fick vara med I vår budget. Efter detta har SD drivit frågan om att renovera Sösdala simhall trots att man tidigare varit med och lagt ner denna. Men SD gjorde inte det för Sösdalabornas skull utan använde det som ett verktyg för att straffa oss i kärnalliansen under förra mandatperioden. Det kan vara viktigt för Sösdalaborna att veta.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Frågan om renovering blev en vattendelare under resten av mandatperioden. Kärnalliansen (M, KD och L) har varit kristallklara och helt överens om att inte renovera simhallen. Vid efterföljande budgetdebatter har S och SD bildat majoritet för frågan och drivit igenom att avsätta pengar till renoveringen. När det visade sig att de pengarna inte räckte till så gjorde man samma sak vid nästa budgetprocess. Detta gjorde man utan att det fanns täckning i budgeten. När kommunen sommaren 2022 gick ut med en upphandling kom det inte in några anbud. Sannolikt beror det på att ingen vågar ge sig på att räkna på vad en sådan renovering skulle gå på eftersom det är oförutsägbart och svårt att kalkylera.

Åter till kommunfullmäktigemötet i måndags. Då man nu i budgeten skriver lite kryptiskt att man inte avsätter några pengar till driften för att det inte kommit in några anbud och att man avvaktar renovering, samtidigt som det saknas pengar i investeringsbudgeten så undrar vi i Liberalerna varför man inte är så ärliga mot Sösdalaborna att man säger att man inte kommer renovera simhallen. Sösdalaborna är värda ett besked.

Efter att vi ställt frågan återkommande till styret gav Ulf Berggren beskedet i talarstolen att han skulle vilja bygga badhus i alla kransorterna. Det hedrar faktiskt Ulf att han svarar på vår fråga. Det innebär att i nästa budget kommer det att stå följande:

Nytt badhus i Vinslöv (vi avvaktar till det finns pengar)
Nytt badhus i Hästveda (vi avvaktar till det finns pengar)
Renovering Bjärnums simhall (vi avvaktar renovering och pengar)
Renovering av Tyrs Hov badet (vi avvaktar renovering och pengar)

Kanske man även tänker bygga ett i Vittsjö men det är ju enkelt att bara lägga till det på en ny rad. Vi undrade förstås också om M och KD svängt i frågan nu när de är i nytt sällskap. Trots att frågan upprepades fick vi uppleva en tystnad som man normalt sett bara upplever på ett bibliotek. Kan det vara så att man gått med på en renovering för att i utbyte få fler platser i nämnder och styrelser, eller något annat? Detta är bara en spekulation från vår sida men det blir ofta så när man inte är tydlig och säger vad man vill. Lina Bengtsson var ju annars uppe i talarstolen och sa att politik handlar om tuffa prioriteringar och att ta ställning i olika frågor, men det gäller tydligen inte i denna fråga. Vi har däremot inga problem med att ge svar på våra ställningstaganden i olika frågor.

Därmed hänger frågan kvar i luften: Har M och KD svängt i frågan om att renovera Sösdala simhall? Frågan väntar på ett svar. Vem vet, det kanske kommer någon gång.

Thomas Haraldsson
Kommunfullmäktigeledamot
Liberalerna Hässleholm

Marie Hult
Kommunfullmäktigeledamot
Liberalerna Hässleholm

Thomas Nilsson
Ersättare Kommunfullmäktige
Liberalerna Hässleholm

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se