Gruppen-3a-328x120

Hässleholm – kvar i provinsialismen

Hässleholm – kvar i provinsialismen

INSÄNDARE. Hässleholm är hemfallet åt en rätt svår provinsialism. K-fastigheters många Manhattan-projekt ändrar inget vid det. Inte lokalbladets tvärt omkastade hållning in casu Karlsson heller. Tvärtom.

Jacob Karlsson och hans K-fastigheter har en tid haft Hässleholm som sin alldeles egen lekplats.

Nu är man i full färd att smälla upp en skyskrapa. En jättelik svart monolit. Mitt i Grönköping. Det blir stans högsta hus. Det kommer utan vidare att ställa både kyrkan och stadshuset i skuggan. Vilket nog inte är någon tillfällighet. Firman uppför en helt ny stadsdel också. Detta ”i rekordfart”. Givetvis.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Vad tycker göingarna om K-fastigheters hämningslösa lek med staden? Det är det ingen som frågar efter. Vanligt folk räknas inte.

Vad tycker näringsliv och lokalblad? Ja, näringslivet älskar företagaren. I alla fall om man ska tro lokaltidningen. Lokalbladet har överhuvud taget tagit rätt lätt på uppdraget att man ska ägna sig åt kritisk granskning av företeelser i Hässleholm. Ja, man har skrivit om Karlsson och hans firma. Men kritiska synpunkter har inte släppts fram. Man har bara rapporterat. I praktiken har man medverkat till att Karlsson har byggts upp till det lokala näringslivets stora stjärna.

K-fastigheter fick nyligen en erinran för sitt forcerade byggande. För skrapan. Av Länsstyrelsen. Men Jacob K brydde sig inte om det. Han ”kände” att han och hans ”team” hade ”rätt”. Och kommunen hade inget att anföra. Försöket att göra om Hässleholm till Manhattan kunde alltså gå ostört vidare.

Men nu har det plötsligt hänt något. Plötsligt är Jacob K inte stjärna längre. Och varför inte? Har lokalbladet äntligen kvicknat till och insett att man nog borde ägna sig åt lite granskande journalistik? Nä, faktiskt inte. Storstaden har gett sig till känna. Affärsvärlden i Stockholm har tagit sig en titt på Jacob K och hans verksamhet. Tidningen har funnit att Jacob K är lite för kreativ med sanningen för att det ska vara riktigt sunt. Fullt så snabb som löpare som han själv påstår att han är, det är han kanske nog inte, när allt kommer omkring. Inte fullt så välmeriterad i akademiskt hänseende heller, visar det sig. Affärsvärldens bedömning var att man inte riktigt kan lita på Jacob K. ”Marknaden” gjorde samma bedömning, för firmans kurser föll. Och vad skulle lokalbladet göra? Låtsas som ingenting? Man rapporterade alltså. Det blev ett referat av avslöjandet i Affärsvärlden. Motvilligt och grinigt. Men rätt utförligt.

Det var provinsialism att tro att Jacob Karlsson var Donald Trump. Det var provinsialism att tro att hans skadegörelse i staden var snille, företagande och utveckling. Det var provinsialism att tro att man inte fick ägna mannen och hans verk någon som helst kritisk uppmärksamhet. Och det är provinsialism att tro att Hässleholm till sist har fått ett lokalblad som ägnar sig åt grävande journalistik. För så är inte fallet.

Mats Loman

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se