Gruppen-3a-328x120

Dags för ny padelturnering i kampen mot ALS

Dags för ny padelturnering i kampen mot ALS

I januari 2020 tog Björn Andreasson initiativet till en padelturnering, till förmån för ALS-forskning. Nu är det dags igen, på lördag den 28 januari. 50 lag har anmält att de vill vara med. Även allmänheten är välkommen till Padelhallen på Björklundavägen, och har möjlighet att bidra till insamlingen.

Vad gör man när en nära anhörig drabbas av en obotlig sjukdom med dödlig utgång? Fastnar man i chockbeskedet och maktlöshetens mörker? Eller engagerar man sig i kampen för att besegra sjukdomen? Björn Andreasson valde det senare, när pappa Ola fått sin diagnos.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

– På sikt ska inga fler behöva se sina anhöriga lida av den här sjukdomen, säger Björn. Pappa kände sig som en fånge i sin egen kropp. Vi fick se honom långsamt brytas ner, utan att vi kunde göra något åt det.

2020 hölls den första padelturneringen mot ALS. Tillsammans ville de råda bot på ALS: Cina, Olof och Ola Andreasson, Joakim Rosander, ordförande i Hässleholms Padelklubb, Björn och Sara Andreasson, Pether Karlsson, ägare av Padelhallen, Staffan Ekström tävlingsansvarig i Padelklubben.

Idrott var Ola Andreassons stora intresse i livet. Det var där han hade sina vänner. Han var en profil i Röke IF, först som aktiv fotbollsspelare, sedan som tränare.

Det föll sig naturligt för Björn, och resten av familjen, att söka stöd hos fotbollsvännerna, genom att arrangera Fotboll mot ALS, och den idén har realiserats två gånger. Sedan har det rullat på med olika arrangemang. Cykel, golf och padel mot ALS har det också blivit.

Nu är det alltså dags för en ny upplaga av Padel mot ALS. Björn är tacksam för all hjälp han fått. Hallens ägare Pether Karlsson upplåter lokalen helt gratis. Även Staffan Ekström från padelklubben är engagerad, liksom Björns arbetskamrat André Peltonen.

– De har gjort ett hästjobb, säger Björn.

För både spelare och åskådare går det att köpa fika på plats, köpa lotter och swisha in sitt bidrag till insamlingen på plats i hallen. Äter man lunch på intilliggande Zuperbowl så går 25 procent av intäkterna därifrån också till kampen mot ALS. Även ett antal andra företag har varit med och sponsrat.

Turneringen beräknas pågå mellan klockan 9.00 och 18.00.

ALS, amyotrofisk lateralskleros, är en grupp muskelsjukdomar, vars orsaker än så länge är okända. De går inte heller att stoppa, endast att i viss mån lindra. De viljestyrda musklerna slås ut, bit för bit. Först brukar rörelseförmågan försämras, sedan slås talet och sväljförmågan ut, till sist även lungorna.

För pappa Ola tog det omkring tre år från de första symptomen fram till dess att han somnade in 58 år gammal i maj 2020. Nyligen var det en annan idrottsprofil, Börje Salming, som avled i sjukdomen.

Björn Andreasson utsågs i februari 2020 till ambassadör för Ulla-Carin Lindquists stiftelse som samlar in pengar till ALS-forskningen. Han har tillsammans med sin familj, sina vänner och allmänheten samlat in totalt 435 000 kronor till ALS-forskningen.

Björn Andreasson blickar framåt. Det blir kanske fler arrangemang längre fram?

– Ja, vi får se vad det blir efter detta.

Text och foto: Urban Önell

För mer information om ALS-forskning se: https://ullacarinstiftelse.se/

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se