torsjö live vers2

Finjasjön stiger inte längre

Finjasjön stiger inte längre

Finjasjöns vattenstånd har nu stabiliserats efter en period då det stigit snabbt. På måndagen uppmättes 44,27 meter vid dämmet i Almaån, nära fågelplattformen Slingra dig. Åvattnet rinner åt rätt håll, ut ur sjön, och Hörlingeån har sjunkit med hela 18 cm sedan i förra veckan.

Mätningsingenjör Josefina Persson berättar att nivån vid dämmet brukar vara cirka en cm högre än vid hamnen i Tormestorp där hon mätte i onsdags. Då var vattenståndet 44,27 vid hamnen. Måndagens värde är alltså troligen en cm högre, men har sjunkit fem cm sedan i torsdags då 44,32 uppmättes vid dämmet. På fredagen hade det gått ned något nedåt till 44,30 och idag alltså tre cm till.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt
Stigen var på måndagen fortfarande översvämmad i skogen nära Ormanäs pumpstation, men vattenståndet har stabiliserat sig och sjunker sakta.

Från att ha höjts cirka en dm per dygn har nivån alltså sakta börjat gå nedåt. Men det är inga stora skillnader.

– Det är ungefär samma nivåer sedan den 17 januari, säger Josefina Persson.

I Hörlingeån är det däremot en rejäl sänkning. Som det ser ut nu är det inte längre någon risk att ån blockerar Almaån så att sjöns enda utlopp rinner baklänges in i Finjasjön som under första veckan i januari.

– Den 12 och den 19 januari mätte vi Hörlingeån. Den hade då höjts 30 cm, berättar Josefina Persson.

Men nu har den alltså sjunkit 18 cm.

Kommunen brukar mäta vattenståndet två gånger i veckan under översvämningssäsongen. Nu blev det fyra gånger på mindre än en vecka.

– Vi ville se vad som hänt i helgen, förklarar Josefina Persson måndagens extra mätning.

Härnäst blir det troligen mätningar på torsdag och måndag.

Mathias Jönsson på tekniska förvaltningen bedömer att nivån toppade på fredagen och nu kommer att fortsätta nedåt, om inte vädret ställer till det.

– Det är inte mycket nederbörd i prognosen nu så jag tror att det kommer att backa, säger han.

Vädret är dock osäkert. Kallare väder kan påverka både uppåt och nedåt.

– Det binder mycket, men om det nu blir mycket regn eller snö som snabbt smälter kan det bli problem. Vi får väl se. Vi kan inte blåsa av faran. Men som det ser ut nu kommer det att fortsätta så här, säger Mathias Jönsson.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se