torsjö live vers2

Åtal: Greps efter polisens bevakning av vapengömma

Åtal: Greps efter polisens bevakning av vapengömma

Polisen lyckades efter en tumultartad trafikkontroll spåra en vapengömma i en bokbacke utanför Tjörnarp och gripa fyra personer med koppling till konflikten mellan kriminella nätverk i Hässleholm. Två poliser var gömda i buskarna när tre av de misstänkta kom för att leta efter vapnet mitt i natten. Vapnet var då utbytt mot en snarlik replika som preparerats med DNA-pasta. Nu har åtal väckts för bland annat grovt vapenbrott. Rättegång kommer att hållas i Lunds tingsrätt.

Polisens hundpatrull hittade vapnet i skogen. Foto ur förundersökningen

Natten till den 6 september stod polisen i Tjörnarpstrakten och stoppade en bil som kördes av en 21-årig hässleholmare. Han tryckte plötsligt gasen i botten och försökte smita från kontrollen. Bilen hittades strax därefter övergiven och 21-åringen befann sig i närheten, med bilnycklarna i fickan. Han förklarade sitt beteende med att han inte ville åka dit för att ha kört utan körkort. Han fick skjuts av polisen till Hässleholm. Nästa dag sökte polisen med hund i området där bilen hittats övergiven och upptäckte då vapnet.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Natten därpå hade poliserna enligt förundersökningen gömt sig bakom stenar, buskage, ris och träd, sex-sju meter från vapengömman. Vid 03-tiden kom två personer och började leta, sedan försvann de en liten stund innan de kom tillbaka i sällskap med den tredje. Poliserna hörde till slut hur de sa att de skulle komma tillbaka i dagsljus.

Poliserna tog med sig replikan och lade tillbaka den nästa dag då de också hann sätta upp en kamera på platsen. Händelseförloppet kunde sedan följas på distans via kameran medan poliserna befann sig i ett hus i närheten. När de misstänkta återkom visade filmen efter en stund hur en av dem, en nu 27-årig man, drog ner sin tröjärm över handen och lyfte upp något från marken. Larmet gick och polisen tog upp jakten efter personerna som sprang från platsen. Efter en språngmarsch kunde alla tre gripas. Ingen av dem hade replikan, men den hittades sedan med hjälp av en polishund längs sträckan de sprungit.

På 27-åringens tröjärm fanns rester av polisens märk-DNA. Senare visade det sig att DNA från den 21-årige mannen, som hjälpte till att leta, också fanns på det riktiga vapnet.

Telefonavslyssning är en del av bevisningen mot den fjärde mannen, en 23-åring som även är häktad i ett annat brott med koppling till konflikterna mellan kriminella nätverk i Hässleholm. Polisen kunde höra hur han berättade för en annan person att “polisen jaga oss” och att han skulle “sälja den”.

23-åringen och 21-åringen åtalas för grovt vapenbrott. De ska ha innehaft den skarpa pistolen som byggts om för att kunna användas både helautomatiskt och halvautomatiskt.

– Ett vapen av särskilt farlig beskaffenhet, enligt NFC, Nationellt forensiskt centrum, som undersökt det.

Den 27-årig mannen och en 32-årig kvinna, som var med och försökte gräva fram vapnet ur gömman, åtalas för försök till grovt vapenbrott.

21-åringen åtalas också för grovt vapenbrott och skadegörelse vid två tillfällen för att ha skjutit med hagelgevär genom både dörrar och väggar på toaletter i Vedema strövområde. Film från händelserna binder enligt stämningsansökan honom till brotten.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se