torsjö live vers2

Daniel Talmid (SD) stödjer Paludan och tror att stram invandring räddar klimatet

Daniel Talmid (SD) stödjer Paludan och tror att stram invandring räddar klimatet

Sverigedemokraten Daniel Talmid, med åtta förtroendeuppdrag i Hässleholms kommun, var i Kristianstad för att ge koranbrännaren Rasmus Paludan sitt stöd i maj 2022. Det bekräftas av textmeddelanden och bilder. Partiets ledning i Hässleholm pratade med honom om det efteråt, men när det inte hjälpte nöjde de sig med att han “inte blivit direkt upplyft” på de högsta politiska posterna. Det framgår av ett inspelat samtal mellan kommunstyrelsens ordförande Hanna Nilsson (SD) och Oddvar Lönnerkrantz i Vittfarnas vikingaby. Vid måndagskvällens kommunfullmäktige hävdade Daniel Talmid att om Sverige håller en stram invandring klarar man koldioxidbudgeten.

Daniel Talmid har åtta förtroendeuppdrag för SD i Hässleholms kommun. Foto: Exakta Creative

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Hanna Nilssons uttalanden på inspelningar från vikingabyn har redan orsakat politisk kris. Men de avslöjar mer än diskussioner om ”torpeder” mot en invånare som överklagat ett kommunalt beslut, förhandlingar om köp av vikingabyn och kränkande uttalanden om både tjänstepersoner och politiker. Hanna Nilsson har också sett mellan fingrarna med att en av partiets förtroendevalda stöttat Rasmus Paludans koranbränningar.

Daniel Talmid är förutom ledamot i kommunfullmäktige bland annat ledamot i barn- och utbildningsnämnden och arbetsmarknadsnämnden där han även är ersättare i arbetsutskottet samt styrelseledamot i det kommunala bolaget Hibab och två dotterbolag till detta. Han är också ledamot i styrelsen för SD Hässleholm.

Den högerextremistiske dansk-svenske Rasmus Paludan är partiledare för Stram kurs som bland annat vill förbjuda islam. Hans manifestationer mot islam med koranbränning på olika platser i Sverige har fått stor uppmärksamhet och vid flera tillfällen även orsakat upplopp. Koranbränningen utanför Turkiets ambassad i Stockholm den 21 januari ledde till att Turkiet avbröt Natoförhandlingarna med Sverige. Frågan är känslig för SD som har anklagats för inblandning i denna koranbränning sedan det kommit fram att ansökan om demonstrationstillstånd betalats av Chang Frick, en återkommande profil i partiets webbkanal Riks.

Den 29 maj 2022 sattes stora polisresurser in för att skydda Kristianstad vid Paludans manifestation där. Han hade ansökt om att få bränna koranen utanför moskén på Näsby, men hänvisades till centrala Kristianstad.

– Ska vi åka och stödja Rasmus på söndag? Han ska grilla i Kristianstad, skriver Daniel Talmid till Oddvar Lönnerkrantz den 27 maj.

Daniel Talmid skrev meddelande om koranbränningen på WhatsApp.

På morgonen den 29 maj kommer fler meddelanden.

– Perfekt grillväder!!

Det finns också bild på Talmid på plats vid polisens avspärrningar.

Enligt Oddvar Lönnerkrantz och övriga i vikingabyn har han fortsatt att uttrycka sig på ungefär samma sätt i tal och skrift.

Den 20 januari i år frågar Oddvar Lönnerkrantz Daniel Talmid på WhatsApp om han ska upp till Stockholm nästa dag när Paludan ska manifestera utanför Turkiets ambassad.

– Hade såååå velat. Men nej. Du?

Daniel Talmid blev fotograferad utanför polisens avspärrningar vid Paludans manifestation i Kristianstad.

I inspelningen från den 24 januari i år säger Oddvar Lönnerkrantz till Hanna Nilsson att Daniel Talmid inte bättrat sig sedan Paludans besök i Kristianstad.

– Daniel håller på och skriver hejvilt på Messenger och WhatsApp, det är liksom den ene sieg heil-grejen och stötta Paludan och ska grilla koranen och sånt här. Jag säger till dig, för helvete var försiktig! Du vet om att vi pratar om det här uppe.

– Jaja, visst, säger Hanna Nilsson.

Den 20 januari i år skriver Daniel Talmid via Messenger att han hade velat åka upp till Stockholm för Paludans manifestation utanför Turkiets ambassad.

– Du skulle prata med Baggen om honom? Vad hände?

– Vi har pratat med honom.

– Det hjälpte inte?

– Nej, det verkar inte ha hjälpt så jävla bra. Han är helt galen fortfarande, vad jag förstår det i alla fall. Men det finns planer på hur vi ska hantera det, han har ju inte direkt blivit upplyft. Menar du att det har blivit värre eller är det lika samma?

Sedan hörs Oddvar Lönnerkrantz berätta att Daniel Talmid i mellandagarna också suttit i vikingabyn inför många personer och pratat om sekretessbelagda ärenden från barn- och utbildningsnämnden. Det handlar i så fall om allvarliga sekretessbrott.

– Han tar upp namnen, skolorna, vilka familjer de tillhör. Där barnen anser sig ha blivit rasistiskt kränkta. Daniel uttrycker tydligt att han ser som sitt uppdrag att återremittera allt det här, för de här individerna är de som burit sig rasistiskt åt mot personalen. Det skulle bli hans signum att ta tag i detta, säger Oddvar Lönnerkrantz på inspelningen.

Lyssna på inspelningen här.

Vid måndagskvällens kommunfullmäktige tycktes Daniel Talmid vilja skylla klimatkrisen på invandringen.

Han gick upp i talarstolen för att delta i debatten angående en motion från Dolores Öhman (MP) om koldioxidbudget för Hässleholms kommun. Motionen hänvisar till Parisavtalet som innebär att en årlig nationell utsläppsminskning med 21 procent krävs i Sverige. Takten måste därför öka avsevärt, inte minst i Hässleholm som ligger på plats 227 av 290 kommuner. Hittills har inga åtgärder alls beslutats i kommunen.

Motionen avslogs på grund av att det saknas pengar i miljö- och stadsbyggnadsnämndens budget och att kommunfullmäktige inte anser frågan så angelägen att medel ska tillskjutas.

– Den mesta koldioxiden kommer från utandning av levande varelser, deklarerade Daniel Talmid.

– Så länge vi håller en stram invandring kommer Sverige att klara den här budgeten utan problem, sa han.

Ingen annan från SD kommenterade hans inlägg.

Vikingabyns företrädare satt på läktaren i röda salongen. Oddvar Lönnerkrantz berättar att hans fru Maral Otetileu, som har ett utvisningshot över sig, tog mycket illa vid sig av Daniel Talmids uttalande.

– Hon undrade om hon inte ens hade rätt att andas svensk luft. Det kändes som en ren och skär förolämpning mot henne, säger han.

Daniel Talmid har haft en vecka på sig att svara på Frilagts skriftliga frågor om Paludan och sekretessen. Han lovade först att svara så gott han kunde och skulle återkomma under förmiddagen dagen därpå. Det gjorde han inte, men när Frilagt frågade hur det gick förklarade han att han bara hunnit halvvägs och trodde att han skulle bli klar under kvällen. Därefter har han inte hört av sig.

Idag ger Frilagt honom ytterligare frågor med anledning av hans uttalanden på kommunfullmäktige och sätter en tidsfrist till klockan 16. Han mejlar då snabbt tillbaka.

– Hej Berit. Mitt svar: “Inga kommentarer”, skriver han.

Vi har även sökt Hanna Nilsson och SD:s gruppledare och talesperson Ulf Berggren för en kommentar inom samma tidsfrist. De har inte återkommit.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se