Gruppen-3a-328x120

Sveriges bästa granskande journalistik 2022 prisades

Sveriges bästa granskande journalistik 2022 prisades

Hemliga partibidrag, hänsynslöst skogsbruk och romsk hederskultur var ämnena för några av de granskningar som belönades med det åtråvärda grävpriset Guldspaden i helgen. Frilagts redaktör, ledamot i juryn, var en av de över 600 granskande journalister som deltog i den årliga Guldspadegalan och Grävseminariet, den här gången i Karlstad.

Göteborgsposten fick ta emot Guldspaden för ”Mordet som splittrar ett folk – om romsk hederskultur som gått under radarn”, av Mia Pettersson, Nana Eshelman Håkansson, Sofia Boo, Jonas Lindstedt och Anna Tärnhuvud. Foto: Berit Önell
Så här ser priset ut. Foto: Berit Önell

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Det är Föreningen grävande journalister som arrangerar Grävseminariet och delar ut Guldspaden. Grävseminariet pågick hela fredagen och lördagen och innehöll en mängd föreläsningar och panelsamtal. Lördagen avslutades med festlig Guldspadegala där priserna delades ut.

I samband med invigningen av Gräv avslöjades också vem som får antipriset Årets rullgardin, instiftat 2015 då Hässleholm blev först ut efter att kommunpolitiker och ledande företrädare för den lokala pressen gemensamt försökt minska allmänhetens insyn och försvåra kritiska granskningar. Nu var det dags för kommunala bolaget Sollentuna Energi & Miljö “som lyckats med konststycket att vägra lämna ut offentliga handlingar från ett svenskt helägt kommunalt bolag med hänvisning till en lag om spioneri i utlandet – en lag som vid tillfället inte ens trätt i kraft”.

Bland Grävseminariets föreläsare fanns flera internationellt uppmärksammade journalister. Årets invigningstalare var trefaldiga Pulitzerprisvinnaren Jo Becker, grävreporter på The New York Times, som tog upp den granskande journalistikens roll i en tid när demokratin och sanningen är under attack.

Joyce Sohyun Lee från Washington Post berättade om hur tidningen använder metoder från visuell kriminalteknik för att visualisera sina granskningar av stora nyhetshändelser. Exempelvis kunde stormningen av Kapitolium rekonstrueras med sådan innovativ journalistik.

Anna Myroniuk, som leder Kiev Independents grävredaktion, förklarade hur man kan granska den egna militärens övergrepp under pågående krig.

Medieombudsmannen Caspar Opitz medverkade under rubiken “Granskningens gränser – var sätter etiken stopp?” Mästergrävarna Nils Hanson och Axel Gordh Humlesjö från Uppdrag granskning avslöjade hur makthavare kan fås att ställa upp på att “grillas” framför kameran. Granskning av klimat och gängkriminalitet, programmering för vanliga journalister och panelsamtal om varför det är så svårt att granska polisen stod på programmet liksom praktiska tips om granskning av kommuner, företag, rättsfall och mycket annat.

Aftonbladets korta videogräv ”200 sekunder” var ämne för en föreläsning av Robert Aschberg, Lindah C Mohlin och Katarina Norrgrann. Foto: Berit Önell
Kicki Hultin, sammankallande i guldspadejuryn. Skärmklipp från presskonferens

Guldspadejuryns sammankallande Kicki Hultin berättar att vinnarna har valts ut i extremt hård konkurrens bland de 180 tävlande bidragen, publicerade under 2022. Hela 30 bidrag nominerades i de åtta kategorierna.

– Juryn har haft ett svårt arbete med att bestämma vilka som slutligen skulle få en Guldspade. I de tuffaste klasserna hade mycket väl flera andra väldigt bra granskningar kunnat vinna. Men principen är att bara en spade ska delas ut i varje kategori, oavsett hur många andra som nått spadnivå, säger hon.

Däremot lyckades en journalist som tävlade med två olika bidrag i olika kategorier den här gången vinna två guldspadar. Det var Emil Hellerud På TV4 Nyheterna och Kalla Fakta. Om detta någonsin hänt förut är oklart, men mycket ovanligt är det i vilket fall.

Kicki Hultin vill inte rangordna vinnarna, men tycker att det är särskilt roligt att få belöna grävande reportrar på små redaktioner med minimala resurser.

– Granskande journalistik är ett fundament i en demokrati, också på den lilla orten. Därför är det särskilt kul med Guldspadarna i klasserna Mindre dagstidning och Etermedia lokal.

– Men det är också härligt att kunna konstatera att svensk grävande journalistik är så stark, och faktiskt växer, säger Hultin.

Berit Önell

Emil Hellerud på TV4 undrade om det var ett aprilskämt att han skulle vinna två guldspadar, men det var på riktigt. Foto: Berit Önell

Vinnare 2022 års Guldspadar:

Studentspaden: ”OMVÄNDELSETERAPI”,av Emilia Lindell, Emma Rosdahl och Nadya Abbasi

JMK, Stockholms universitet

”För att genom en stark grävinsats ha avslöjat hur svenska frikyrkor försöker omvända homosexuella.”

Etermedia lokal: ”P4 VÄST GRANSKAR A-TRAKTORER”, av Frida Grönholm och

Dino Jasarovic

P4 Väst, Sveriges Radio

”För att ha visat hur en rekordsnabb regeländring och en lucka i lagen lett till att antalet A-traktorer fördubblats, med dödliga konsekvenser som följd.”

Bok:”SKOGSLANDET – EN GRANSKNING”, av Lisa Röstlund

Forum förlag

”För att ha blottlagt ett sjukt underjordiskt rotsystem där storföretag, myndigheter och politiker flätas samman i en hänsynslös rovdrift på den svenska skogen”

Etermedia Riks Dokumentär:”PARTIERNAS HEMLIGA PENGAR”, av Emil Hellerud, Daniel Gökinan och Emilia Berggren Sörlin

TV4 Kalla Fakta

”För att med kreativ metod ha avslöjat hur hyckleri och dubbelmoral hos politiska partier undergräver lagen som skulle skydda oss mot korruption.”

Etermedia Riks Nyheter: ”SMUTSIGA PERSONUPPGIFTER”, av Emil Hellerud och Lovisa Thuresson

TV4 Nyheterna / Kalla fakta

”För att ha visat hur stora bolag tjänar pengar på en smutsig handel med personliga uppgifter, där till och med den egna koncernen får byxorna neddragna.”

Mindre dagstidning:”BASKETHÄRVAN I TRELLEBORG”, av André Spång och Jenny Isaksson

Trelleborgs Allehanda

”För en journalistisk slam dunk som avslöjade Basketmannens dribblande med föreningens pengar.”

Storstadstidning:”MORDET SOM SPLITTRAR ETT FOLK – OM ROMSK HEDERSKULTUR SOM GÅTT UNDER RADARN”, av Mia Pettersson, Nana Eshelman Håkansson, Sofia Boo,
Jonas Lindstedt och Anna Tärnhuvud

Göteborgs-Posten

”För att ha blottlagt ett parallellsamhälle präglat av utomrättsliga rättegångar och hederskultur, där mord är den yttersta konsekvensen.”

Magasin:”DEN STORA KÖPFESTEN ”, av Ida Karlsson och Linda Dahlin

Hem&Hyra

För att ha avslöjat hur hyresgäster hamnar i klorna på skoningslösa konsulter när hyresrätter blir bostadsrätter.

Juryns särskilda pris: David Baas, Expressen

”För att outtröttligt och skickligt ha granskat den nationella högern och till och med gett upphov till ett nytt verb: att bli Baasad.”

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se