torsjö live

Fördel att hålla på med flera idrotter samtidigt i unga år

Fördel att hålla på med flera idrotter samtidigt i unga år

INSÄNDARE. På Rikidrottens hemsida, står det följande att läsa:

Många framgångsrika elitidrottare har utövat flera idrotter och väntat till långt upp i tonåren innan de specialiserat sig. De som deltar i flera idrotter under uppväxten tillskansar sig också nyttiga erfarenheter som påverkar deras fysiska, psykiska, sociala och kognitiva utveckling.

Barn som ägnar sig åt flera idrotter och inte specialiserar sig innan puberteten presterar jämnare, har färre skador och fortsätter idrotta längre än de som specialiserat sig. Att skjuta på specialiseringen till åtminstone 15-16 år kommer i de flesta idrotter att minska riskerna och öka chansen till idrottslig framgång.

En bred idrottslig bakgrund, med många olika idrotter, ökar den motoriska utvecklingen och den idrottsliga förmågan, minskar skaderisken och ökar chanserna för ett barn att upptäcka en idrott att tycka om och eventuellt även nå framtida framgångar inom.

Jag sysslar själv med simning, där många av våra ungdommar även håller på med andra idrotter. Detta tycker jag är bra, för det utvecklar dem till bättre simmare och kanske att de även utvecklas mer i de andra idrotterna de utövar. Jag har haft föräldrar, som har kommit till mig med barn som till exempel både simmat och spelat fotboll och sagt att deras barn orkar cirka 25 procent mer än de övriga, som bara spelar fotboll. Vi har idag, i våra två bästa simgrupper, simmare som hoppar över ett simpass i veckan, för att till exempel träna gymnastik, innebandy, handboll och hästsport. Detta tycker jag, har utvecklat dem som simmare. Sen får man se i framtiden vilken idrott de väljer. Jag tror att de kommer att lyckas bra i vad de än väljer. Det har jag sett många bra exempel på.

Man blir bara beklämd, när man pratar med föräldrar till barn som är 10-12 år och som simmar och utövar andra idrotter och då speciellt lagsporter. Där säger vissa tränare, att tränar du inte de 2-3 träningapassen i veckan, så får du inte spela i laget eller så får du mindre speltid.

Så här står det i Hässleholms kommuns regler för aktivitetsbidrag för föreningar:

För idrottsföreningar gäller att ingen toppning får förekomma för barn upp till och med 12-årsverksamhet. Föreningen skall beskriva i verksamhetsplan, policy eller motsvarande hur man arbetar med ungdomsverksamhet under 13 år vad gäller att motverka toppning.

Låter man inte 10-12 åringar deltaga, oavsett hur många gånger de tränar i vecka, så sysslar man, enligt mitt sätt att se det, med toppning och då borde man uteslutas från bidrag. Detta är något att tänka på.

Alla föreningar borde utbilda sina tränare och ledare, men även föräldrar, att det är till fördel för barnen, om de håller på med flera idrotter samtigt. Tränar man, så tränar man. Missar man ett pass i till exempel fotboll eller handboll men är och tränar till exempel simning eller friidrott, så tränar man. Samma gäller tvärtom. Olika idrotter kan komplettera varandra. Man sitter inte hemma framför datorn och spelar TV-spel. Har man ett tvång på vissa träningar, för att få tävla eller spela matcher, så kanske barnen tycker att det är tråkigt och så slutar man.

Mikael Björklund

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se