torsjö live

Åtal för grova hot mot pizzabud och poliser

Åtal för grova hot mot pizzabud och poliser

Den man som beväpnad barrikaderade sig i sin villa i Hässleholm för ett par månader sedan åtalas för grovt olaga hot för att han skjutit ett skott i luften och sedan riktat ett gevär mot ett pizzabud. Han siktade även mot fem poliser vid två olika tillfällen och misstänks därför för två fall av grovt hot mot tjänsteman. Förundersökningen avslöjar att polis från insatsstyrkan också sköt verkanseld mot mannen.

Polisen kunde gripa mannen efter elva timmars insats i villaområdet. Foto: Jonathan Önell

Dramat inleddes på kvällen den 31 januari då ett intet ont anande pizzabud kom till villan med en beställning. Pizzabudet berättade i förhör att mannen betalade med ogiltiga kontanter. När han upptäckte det gick han tillbaka. Då gick mannen emot honom med ett gevär i handen, sköt i luften och siktade sedan mot hans mage på nära håll. När det chockade pizzabudet tog tag i vapnet och försökte styra undan det fick han en mindre skada på handen.

Ett stort polispådrag inklusive regionala insatsstyrkan kom till platsen och spärrade av ett större område. Den berusade mannen ska ha hotat att skjuta sig själv om polisen kom in. Efter en stund hördes att ett skott avlossades inne i villan eller från uterummet. Förhandlare sattes in för att försöka få mannen att lugna ned sig och ge upp. Det hjälpte inte.

– Inom 30 sekunder kommer jag ut med mitt vapen, sa han istället.

Han kom därefter ut och siktade med gevär mot fyra poliser i en bil. Polisen avlossade verkanseld från takluckan på en av insatsstyrkans bilar, vilket fick mannen att sänka vapnet och försvinna in i huset. Han träffades inte. Därefter var han ute flera gånger och växlade mellan att uppträda aggressivt och att dansa och tramsa framför poliserna. Han lyste också mot dem med grön laser eller en stark grön lampa som bländade dem så att de tvingades flytta bilen.

På morgonen satt två poliser i en bil utanför villan när mannen närmade sig och riktade ett gevär mot dem. Den ene av poliserna är målsägande och den andre vittne till händelsen som slutade med att mannen efter elva timmars belägring kunde gripas. Då hade mannen kommit ut ur huset med ett vapen i handen, skrikit aggressivt, gått alldeles intill bilen och siktat mot dem. Den ene polisen reste sig upp i takluckan och sköt mot honom med elchockvapen. Det tycktes inte få honom ur balans och polisen vid ratten trampade därför på gasen så att bilen tog ett skutt och körde på honom. Mannen föll omkull, tappade vapnet och kunde gripas. Både hagelgevär och luftgevär beslagtogs i huset.

Hagelgeväret beslagtogs i villan. Foto ur förundersökningen

Mannen, som är i 55-årsåldern, mindes i polisförhören inte vad som hänt, men var ledsen för vad han ställt till. Vid häktningsförhandlingen beslöts att han skulle genomgå en så kallad liten sinnesundersökning. Efter ett par veckor i häkte släpptes han av hälsoskäl på fri fot.

Berit Önell

Läs mer:

2023-02-01 Stor polisinsats: Man gripen efter skottlossning i villaområde

2023-02-20 På fri fot efter vapendramat i villaområdet

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se