torsjö live

På fri fot efter vapendramat i villaområdet

På fri fot efter vapendramat i villaområdet

Hässleholms tingsrätt har beslutat att frige den man i 55-årsåldern som för ett par veckor sedan häktades efter att ha riktat vapen mot både ett pizzabud och mot polisen. Han sköt också skarpt i luften och även polisen avlossade skott vid villan i Hässleholm. Polisens insatsstyrka sattes in och området var avspärrat under en hel natt. Mannen släpptes på fredagen av hälsoskäl.

Polisinsatsen på Väster i Hässleholm pågick i elva timmar. Foto: Jonathan Önell

Dramat nära Västerskolan i Hässleholm väckte stor uppmärksamhet. Mannen kunde gripas först efter att polisen rammat honom med bil och därefter använt elchockvapen.

Mannen häktades den 3 februari och åklagaren Christofer Ramkvist fick två veckor på sig att väcka åtal. Utredningen är dock inte klar ännu och han begärde därför förlängd tid med ytterligare två veckor. Men tingsrätten beslöt att häva häktningen efter en förhandling bakom stängda dörrar på fredagen.

Enligt protokollet håller domstolen med om att det finns en risk för fortsatt brottslighet, så kallad recidivfara, men bedömer att skälen för häktning inte uppväger det intrång åtgärden innebär för mannen.

– Tingsrätten anser att det föreligger en recidivfara, men att det inte är proportionerligt att han hålls häktad mot bakgrund av hans sjukdomsbild samt att planerad behandling kommer att skjutas upp så länge han hålls häktad, skriver tingsrätten.

Mannen är fortfarande på sannolika skäl misstänkt för grovt olaga hot mot pizzabudet och grovt hot mot tjänsteman i två fall när det gäller poliser. Men Christofer Ramkvist säger till Frilagt att han inte kommer att klaga på beslutet.

– Inte om han inte trasslar till det igen, säger han.

Christofer Ramkvist förstår hälsoskälen, men vill av sekretesskäl inte kommentera dessa.

– Han är i grund och botten ingen kriminell människa. Han blev häktad på grund av risk för fortsatt brottslighet just då. Vi fick fram en rätt hög alkoholhalt och det kan mycket väl förklara en del av vad som hände, säger han.

Mannen är visserligen åtalad för andra brott, tre fall av bedrägeri och ett fall av olovlig identitetsanvändning, men åklagaren menar att det inte gör honom till en kriminell person.

– Det är väl en sån där som springer runt och knarkar och begår brott stup i kvarten. Det är väl det man normalt sett menar med risk för fortsatt brottslighet, säger Ramkvist.

Han betonar dock att man har ett ansvar även för det man gör alkoholpåverkad.

Christofer Ramkvist säger att utredningen nu är nästan färdig.

– Vi väntar bara på lite analyser och brottsplatsprotokoll, säger han.

Tingsrätten beslöt vid den första häktningsförhandlingen att mannen ska genomgå en paragraf sjuutredning, en så kallad liten sinnesundersökning. Denna är inte färdig ännu, men resultatet påverkar i huvudsak eventuell påföljd och åtal kan väckas innan den är klar.

Berit Önell

Läs mer:

2023-02-03 Häktning och psykiatrisk undersökning efter vapenhoten

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se