torsjö live vers2

Häktning och psykiatrisk undersökning efter vapenhoten

Häktning och psykiatrisk undersökning efter vapenhoten

Hässleholms tingsrätt beslöt på fredagen att häkta den man som sköts skarpt och vapenhotade både ett pizzabud och polisen från sin villa på Väster i Hässleholm. Han ska nu genomgå en liten psykiatrisk undersökning. En möjlig förklaring till att han spårade ur kan vara ett negativt besked han nyligen fått om sitt hälsotillstånd.

Häktningsförhandlingen hölls bakom stängda dörrar på grund av den misstänktes hälsotillstånd. Kammaråklagare Christofer Ramkvist begärde inte honom häktad för att han inte ska försvåra utredningen utan enbart på grund av risken för fortsatt brottslighet. Tingsrätten instämde i hans bedömning.

ANNONS

Annons om Kristinelunds trädgård
Häktningsförhandlingen hölls bakom stängda dörrar av hänsyn till mannens hälsotillstånd. Foto: Berit Önell

Mannen motsatte sig häktning, men varken erkände eller förnekade brott. Han häktades på sannolika skäl misstänkt för grovt olaga hot mot pizzabudet på tisdagskvällen och grovt hot mot tjänsteman mot polisen under natten till onsdagen. Han hotade polisen även i samband med gripandet, vilket fångats på film.

– Det slutade med att polisen blev hotad, tror jag, säger Christofer Ramkvist.

På grund av det sista hotet körde polisen mot mannen med bil och rammade honom på hans uppfart. Enligt den information Ramkvist fått från polisen användes ECV, det vill säga elchockvapen.

Polisen kunde gripa mannen efter elva timmars insats i villaområdet. Foto: Jonathan Önell

Åtal ska vara väckt senast den 17 februari. Christofer Ramkvist tror inte att utredningen är klar tills dess, men gissar att det inte tar så mycket längre tid.

– Det är inga fingeravtryck som ska undersökas av NFC. Vi har bara två vapen, en hagel- och en luftbössa som ska kollas av vapensakkunnig. DNA och fingrar tar längre tid. Jag tror att vi är färdiga inom några veckor, säger han.

Han kan inte berätta varför mannen i 55-årsåldern tappade besinningen och både sköt minst ett skott, som inte träffade någon, och riktade vapnet mot pizzabudet och polisen.

– Det är jättesvårt att säga. Det kan ha med hans hälsotillstånd att göra, säger Ramkvist.

Han har fått veta att mannen i närtid före dramat fått ett negativt besked som har med hans hälsotillstånd att göra. Hans företag försattes i konkurs sommaren 2021, men åklagaren tror inte att ekonomiska bekymmer var grund för agerandet.

Mannen åtalades dock nyligen för tre fall av bedrägeri och ett fall av olovlig identitetsanvändning. Han har genom att utge sig för att företräda ett företag fått ett annat företag att vid två tillfällen lämna ut varor till honom till ett värde av cirka 22 000 kronor. Han utgav sig också för att vara en annan person och fick en hyrfirma att lämna ut maskiner till ett värde av 80 000 kronor till honom. I polisförhör mindes han inte vad som hänt. Rättegången har inte hållits ännu.

Berit Önell

Läs mer:

2023-02-01 Stor polisinsats: Man gripen efter skottlossning i villaområde

2023-02-02 Begärs häktad efter dramat i villaområdet

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se