torsjö live vers2

Lena Wallentheim (S): “Så här kan vi inte ha det”

Lena Wallentheim (S): “Så här kan vi inte ha det”

– Något måste hända. Så här kan vi inte ha det, säger S-ledaren Lena Wallentheim som nu för nya samtal med M om ett samarbete för att ta över styret i kommunen från SD.

På tisdag håller S ett blixtinkallat medlemsmöte för att förhandlarna ska få mandat att fortsätta samtalen.

Oppositionsrådet Lena Wallentheim (S) anser att M och S nu måste försöka komma överens, annars tappar politiken fullständigt trovärdigheten. Foto: Urban Önell

ANNONS

Annons om Kristinelunds trädgård

Kommunens styrande majoritet med SD, M och KD sprack efter avslöjandena om att Hanna Nilsson ville anlita torpeder mot en kommuninvånare, att hon lovade köpa Vittfarnas vikingaby för tio miljoner och att hon smutskastade både tjänstemän och politiker. Inspelningarna från vikingabyn ledde till att M och KD krävde Hanna Nilssons avgång för att samarbetet skulle fortsätta. SD valde att istället sluta upp bakom henne. Övriga partier förhandlade om en annan lösning, men kunde inte komma överens.

Som Frilagt redan berättat inledde M och S på måndagen nya samtal om ett samarbete. Från S deltar förutom Lena Wallentheim också Joachim Fors, från M förhandlar Lina Bengtsson och Stefan Larsson.

Lena Wallentheim anser inte att det fungerar att SD fortsätter att styra i minoritet med Hanna Nilsson som kommunstyrelsens ordförande efter skandalerna.

– Jag tror att politiken tappar fullständigt trovärdigheten. Det är inte bara SD som dras ned.

– Medborgarna är så upprörda över situationen. Vi måste visa att det finns lite handlingskraft, säger hon.

Hon berättar att hon den senaste tiden inte kunnat gå ut på stan utan att möta människor som säger “Se till att lösa det här nu, Lena!” Det handlar inte bara om att Hanna Nilsson ska avgå utan också att de andra partierna, framförallt M och S ska klara att lösa situationen.

– Vi riskerar annars ännu mer politikerförakt. Hur många vill då engagera sig politiskt?

Hon förklarar att det inte är enkelt, men att både M och S nu vill försöka en gång till. I första hand hoppas de komma överens om att styra i minoritet i valteknisk samverkan med några andra partier.

– Många av de andra har också sagt att vi i S och M måste sätta oss ner först, sedan kan de backa upp, säger hon.

– Det är alltid svårare ju fler som ska ingå i ett styre. Det har vi sett prov på tidigare här i kommunen. Med bara två partier är det lättare, även om vi måste släppa vissa hjärtefrågor.

Dessa diskussioner är påbörjade och har kommit så långt att det nu är dags att gå tillbaka till partierna för att förankra dem. Därför har S kallat till medlemsmöte på tisdag.

– Det är inte ett färdigt förslag i detalj, typ en regeringsdeklaration. Men vi kan presentera utifrån de samtal vi haft vad vi kan ge och ta. Vi vill nu ha ett beslut om att vi får gå vidare och slutföra förhandlingarna, säger Lena Wallentheim.

Vilka frågor det handlar om vill hon inte att medlemmarna ska läsa i tidningen. Medlemsmötet kan ge styrelsen mandat att fatta ytterligare beslut.

Berit Önell

Läs mer:

2023-04-25 Efter allmänhetens protester: Nya samtal mellan M och S

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se