Gruppen-3a-328x120

Väntan i 8-15 år på nya kärnkraftverk inte enda lösningen

Väntan i 8-15 år på nya kärnkraftverk inte enda lösningen

INSÄNDARE. Nu i dagarna så stängde Tyskland sina sista fungerande kärnkraftverk. Alla tre byggdes 1982. Ingen av dem var utan problem, Neckarwestheim läckte ut radioaktivt kylvatten 2004 så argumenten för stängning kan ha varit sunda. Men de stod för 6 procent av Tysklands energibehov med en nettokapacitet på nästan 4 500 MW. Ringhals som lades ner hade en nettokapacitet på 900 MW. Så det kommer leda till att energikostnaderna ökar i Europa och i Sverige till vintern. Lägg då till att nästan alla meteorologiska institut i Europa nu varnar för en sommar likt 2018 där till och med Ringhals reaktorerna fick för varmt kylvatten och var nära en nedstängning. Något som drabbade Frankrikes ålderdomliga kärnkraftsflotta 2022 vilket medförde att exporten av el till Tyskland ströps och gjorde vår elexport till vårt kära grannland kraftigt högre, vilket orsakade de hittills högsta elpriserna i augusti det året.

Så vad gör vi nu då?

Ska vi som SD och FV gnälla på miljörörelsen och hävda att det är deras ansvar att reaktorerna har stängts? Utan att läsa på fakta? Får vi mer energi i våra ledningar genom denna indignation?

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Tydligen, eftersom vår energipolitik i detta land har helt havererat. För vad vill SD och FV göra nu då? Jo, de fantiserar om att starta Ringhals igen och även Barsebäck. De har ju sett ett Youtube-klipp som säger att det går. Och allt på Youtube är ju sanning! Men nu går det inte tydligen.

Så vad ska vi då göra, undrar jag och 70% av alla väljare.

Ska vi vänta 8-15 år på ett nytt kärnkraftverk, och behålla dagens höga elpriser?

Eller ska vi se till att vindkraftverken pryder vår vackra svenska natur? (Ironi)

För enligt alla utredningar och forskning så kan vindkraften snabbast hjälpa till att hantera den effektbrist vi har i södra delen av detta fantastiska land. Men eftersom SD nu tillåter rysk naturgas att skeppas till Sverige så lär det inte bli några lägre priser. Mer koldioxid i luften som Elsa Widding (SD) med sina “12 000 högskolepoäng” i Kkimatvetenskap (ironi) inte tycker är ett problem för hon har sett ett klipp på Youtube med en “forskare”.

Men ni väljare har ju valt att sitta och vänta på ett nytt kärnkraftverk. Helt ok. Demokratisk process och allt. Men industrin väntar inte. De morrar nu.

Vill ni vänta 8-15 år på lägre priser, helt ok. Fortsätt då rösta på SD och FV, som under tiden kommer att ge er små allmosor från staten varje år och höga ersättningar till de överbelåndade lipsillarna i lyxområdena så att de kan driva sina bubbelpooler och sina stugor med direktel.

Jag har respekt för de som inte vill ha närhet till vindkraftverk. Och lösningen är enkel. Ska vi sätta upp vindkraft så ska det ske på platser som idag drabbas av oväsen. Längs med våra vägar med hög trafik. För ärligt talat, kan ni tåla att bo i närheten av t ex E22 eller 23’an, då kan ni tåla att ha ett vindkraftverk i närheten också.

Se till att hitta lösningar istället för att sitta och gnälla, för vi behöver energi och inte gnälliga partier med dåliga fantasier!

Ulf Nilsson

Medborgare

INSÄNDARE. Nu i dagarna så stängde Tyskland sina sista fungerande kärnkraftverk. Alla tre byggdes 1982. Ingen av dem var utan problem, Neckarwestheim läckte ut radioaktivt kylvatten 2004 så argumenten för stängning kan ha varit sunda. Men de stod för 6 procent av Tysklands energibehov med en nettokapacitet på nästan 4 500 MW. Ringhals som lades ner hade en nettokapacitet på 900 MW. Så det kommer leda till att energikostnaderna ökar i Europa och i Sverige till vintern. Lägg då till att nästan alla meteorologiska institut i Europa nu varnar för en sommar likt 2018 där till och med Ringhals reaktorerna fick för varmt kylvatten och var nära en nedstängning. Något som drabbade Frankrikes ålderdomliga kärnkraftsflotta 2022 vilket medförde att exporten av el till Tyskland ströps och gjorde vår elexport till vårt kära grannland kraftigt högre, vilket orsakade de hittills högsta elpriserna i augusti det året.

Så vad gör vi nu då?

Ska vi som SD och FV gnälla på miljörörelsen och hävda att det är deras ansvar att reaktorerna har stängts? Utan att läsa på fakta? Får vi mer energi i våra ledningar genom denna indignation?

Tydligen, eftersom vår energipolitik i detta land har helt havererat. För vad vill SD och FV göra nu då? Jo, de fantiserar om att starta Ringhals igen och även Barsebäck. De har ju sett ett Youtube-klipp som säger att det går. Och allt på Youtube är ju sanning! Men nu går det inte tydligen.

Så vad ska vi då göra, undrar jag och 70 procent av alla väljare.

Ska vi vänta 8-15 år på ett nytt kärnkraftverk, och behålla dagens höga elpriser?

Eller ska vi se till att vindkraftverken pryder vår vackra svenska natur? (ironi)

För enligt alla utredningar och forskning så kan vindkraften snabbast hjälpa till att hantera den effektbrist vi har i södra delen av detta fantastiska land. Men eftersom SD nu tillåter rysk naturgas att skeppas till Sverige så lär det inte bli några lägre priser. Mer koldioxid i luften som Elsa Widding (SD) med sina “12 000 högskolepoäng” i klimatvetenskap (ironi) inte tycker är ett problem för hon har sett ett klipp på Youtube med en “forskare”.

Men ni väljare har ju valt att sitta och vänta på ett nytt kärnkraftverk. Helt ok. Demokratisk process och allt. Men industrin väntar inte. De morrar nu.

Vill ni vänta 8-15 år på lägre priser, helt ok. Fortsätt då rösta på SD och FV, som under tiden kommer att ge er små allmosor från staten varje år och höga ersättningar till de överbelåndade lipsillarna i lyxområdena så att de kan driva sina bubbelpooler och sina stugor med direktel.

Jag har respekt för de som inte vill ha närhet till vindkraftverk. Och lösningen är enkel. Ska vi sätta upp vindkraft så ska det ske på platser som idag drabbas av oväsen. Längs med våra vägar med hög trafik. För ärligt talat, kan ni tåla att bo i närheten av t ex E22 eller 23’an, då kan ni tåla att ha ett vindkraftverk i närheten också.

Se till att hitta lösningar istället för att sitta och gnälla, för vi behöver energi och inte gnälliga partier med dåliga fantasier!

Ulf Nilsson
Medborgare

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se