logga-ligg-tjock

Pressfriheten försämras även i Sverige

Pressfriheten försämras även i Sverige

Berit Önell.
Berit Önell, ansvarig utgivare för Frilagt

KRÖNIKA. Idag på Pressfrihetens dag publicerade organisationen reportrar utan gränser sitt årliga pressfrihetsindex. Dess definition av pressfrihet är ”journalisters möjligheter som individer och kollektiv att välja, producera och sprida nyheter i allmänhetens intresse oberoende av politisk, ekonomisk, juridisk och social inblandning och i frånvaro av hot mot deras fysiska och mentala säkerhet”.

Situationen för journalistik är problematisk, svår eller mycket allvarlig i 128 länder och bra eller tillfredsställande i bara 52. Längst ner på listan ligger Nordkorea, högst upp Norge. Sverige har halkat ner från plats tre till fyra och tappar poäng bland annat på grund av den nya spionerilagen som innebär att journalister kan straffas för publiceringar som riskerar skada Sveriges relation med främmande makt. Flera polisiära ingripanden mot journalister under förra året bidrar också till nedgraderingen. Läs mer här.

Men här i Hässleholm kan vi väl fortfarande fritt granska makthavare utan att utsättas för repressalier? Det är inte så säkert. Frilagt finns just för att makthavare – närmare bestämt kommunalråd – lyckades tysta den granskande journalistiken på Norra Skåne 2014. De klagade hos tidningsledningen som vek sig. Undertecknad blev därför av med jobbet efter 27 år och startade 2015 istället Frilagt, en oberoende lokal nättidning med fokus på granskande journalistik.

Vi fortsätter att granska utan att låta oss skrämmas. Under våren har Frilagt gjort flera uppmärksammade avslöjanden. Vi berättade att kommunalråden i hemlighet gett kommundirektör Bengt-Arne Persson en årslön extra när han gick i pension vid nyår. Något som nu lett till att förundersökning om trolöshet mot huvudman inletts. Det var också Frilagt som först publicerade inspelningarna från vikingabyn där det bland annat framgår att kommunstyrelsens ordförande Hanna Nilsson ville leja torpeder för att få en kommuninvånare att dra tillbaka ett överklagande och att hon lovade att köpa vikingabyn. Hon uttalade sig också kränkande om politiker och tjänstemän.

Idag har vi avslöjat en del om spelet bakom kulisserna både före och under den politiska krisen där sex personer i SD, KD och M hållit i trådarna i den informella gruppen “Dansbandet”.

Vi blir naturligtvis inte populära i maktens korridorer. Som vi berättade igår har kommunstyrelsens tidigare ordförande Lars Johnsson (M) blockat reportern Jonathan Önells telefonnummer efter hans frågor om kommundirektörens avgång. Sådant beteende är inte bara olämpligt utan faktiskt trefalt olagligt. Det strider mot grundlagens offentlighetsprincip, förvaltningslagens serviceskyldighet och kommunallagens krav på likabehandling.

SD bojkottade oss också efter den första publiceringen av inspelningar från vikingabyn, svarade inte i telefon och gav oss inte pressmeddelanden som de skickat till andra medier. Inte bara SD i Hässleholm agerade på detta odemokratiska sätt utan även riks- och distriktsorganisationerna.

Bland meddelandena i Dansbandets Messengergrupp finns en förklaring från Hanna Nilsson.

– Pressavdelningen har även sagt att jag aldrig ska prata med Frilagt mer, skriver hon och påstår att pressekreterarna gjort bedömningen att Frilagt inte är seriös media.

– Jag ska lämna kommentarer till Norra Skåne, inte till Frilagt, skriver hon och hävdar dessutom att det ser ut som en smutskastningskampanj eftersom Aftonbladet också uppmärksammat inspelningarna.

Det var innan de spreds till nästan alla andra medier i landet.

Sedan ett par veckor tillbaka pratar SD i Hässleholm åter med Frilagt. Vi hoppas att alla partiers företrädare fortsätter att respektera grundläggande demokratiska principer såsom pressfriheten. Annars kommer vi att påminna dem.

Är pressfriheten viktig för dig också? Glöm då inte att stödja Frilagt ekonomiskt, om du har möjlighet! Vi har flerdubblat antalet läsare i vår och även fått lite fler stödprenumeranter, men inte alls så många som skulle behövas. Vi har mer än någonsin att göra och skulle behöva utöka redaktionen. Bidra till mer oberoende granskande journalistik i Hässleholm du också!

Berit Önell
Ansvarig utgivare
Frilagt Hässleholm

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se